Зарежда Събития

24.02.2016 Ден срещу тормоза в училище „Розовата фланелка“

  • Това event е приключило.
0224_Den-sreshtu-tormoza

За пета поредна година, на 24 февруари в България ще бъде отбелязан Международният ден срещу тормоза в училище, известен и като „Ден на розовата фланелка“.

За пръв път „Денят на розовата фланелка“ е проведен в Канада през 2007 година. Поводът е инцидент в едно от училищата на провинция Нова Скотия. При откриването на учебната година група по-големи ученици се подиграват и тормозят деветокласник, че е дошъл в училище, облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден двама негови съученици купуват и разпространяват сред връстниците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик. Тази инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища и държави. Днес хиляди училища в цял свят отбелязват Деня на розовата фланелка като израз на неприемане на тормоза, но и на стереотипите, свързани с пола. Розовото е само цвят и не е доказателство за мъжественост или женственост, затова именно

носенето на розово в този ден е израз на позицията
“НЕ на тормоза и на стереотипите, които го предизвикват”

В Деня на розовата фланелка розовият цвят е символ на разчупените стереотипи, а посланията са по-силни, когато са подкрепени от важните за децата хора.

Национална кампания „Да бъдеш баща“ призовава учителите да поканят всички на 24.02. да сложат розова риза, тениска, вратовръзка или лентичка и да кажат „не“ на тормоза. Нека бащите или другите важни за децата мъже да се включат в инициативата „Мъже срещу тормоза: на нас ни пука за нашите деца!“, с която  да подкрепят каузата “НЕ на тормоза в училище”. Това може да стане с различни дейности: изложби, дискусии, фотосесии, акции за изработване и разпространяване на послания срещу тормоза. С носенето на розова риза или с розова панделка на ревера, мъжете могат  да отправят своето послание към децата: “Не на тормоза: НЕ на обидите, подигравките, измислянето на прякори. НЕ на грубостта в отношенията”.

Как да се включите?

Фондация ОУК е разработила „Списък с идеи за инициативи, дейности и мероприятия“, които да организирате за 24-ти февруари – дали ще направите табло с послания срещу тормоза, или ще ни изпратите кратко видео как бащи и деца заедно пукат балони под надслова „На нас ни пука“, или с друга ваша идея – важното е да покажем съпричастност и да насърчим мъжете да се включат, защото истинската сила на мъжете е да създават и подкрепят.

Ако желаете да се включите в Международния ден на розовата фланелка срещу тормоза в училище, пишете  на е-поща: contact@mencare.bg, телефон 0879 509 548 (Давид Кюранов, координатор на Национална кампания „Да бъдеш Баща“).

„Да бъдеш Баща” е част от световната кампания за бащина грижа MenCare, която се провежда в повече от 35 държави на 5 континета. Целта на MenCare е да подкрепя мъжете в ролята им на грижовни, справедливи, отговорни и неагресивни родители и настойници, за да подпомогне успешното развитие на децата и отношенията в семейството. В България кампанията се реализира с подкрепата на фондация ОУК.

Източник: nmd.bg

Свързани новини:

Ден на розовата фланелка в Ямбол

Не на насилието в училище в Ловеч

Детайли

Дата:
24.02.2016
Уебсайт:
http://mencare.bg/den_sreshtu_tormoza_v_uchilishte/

Организатор

Национална кампания „Да бъдеш баща“
Email:
contact@mencare.bg
Уебсайт:
http://mencare.bg/