Зарежда Събития

24.02.2017 Ден срещу тормоза в училище „Розовата фланелка“

  • Това event е приключило.
Ден срещу тормоза в училище

На 24 февруари в България ще бъде отбелязан Международният ден срещу тормоза в училище, известен и като „Ден на розовата фланелка“.

За пръв път „Денят на розовата фланелка“ е проведен в Канада през 2007 година. Поводът е инцидент в едно от училищата на провинция Нова Скотия. При откриването на учебната година група по-големи ученици се подиграват и тормозят деветокласник, че е дошъл в училище, облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден двама негови съученици купуват и разпространяват сред връстниците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик. Тази инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища и държави. Днес хиляди училища в цял свят отбелязват Деня на розовата фланелка като израз на неприемане на тормоза, но и на стереотипите, свързани с пола. Розовото е само цвят и не е доказателство за мъжественост или женственост, затова именно

носенето на розово в този ден е израз на позицията
“НЕ на тормоза и на стереотипите, които го предизвикват”

В Деня на розовата фланелка розовият цвят е символ на разчупените стереотипи, а посланията са по-силни, когато са подкрепени от важните за децата хора.

Детайли

Дата:
24.02.2017