Зарежда Събития

15.05.2011 Със запалени свещи почитаме паметта на жертвите на СПИН в целия свят

  • Това event е приключило.

Днес, 15 май, е Международният ден за съпричастност със засегнатите от СПИН. Тази година той е под надслов „Да докоснеш човешки живот“, информират от министерство на здравеопазването.

Общо 1 333 са регистрираните хора с ХИВ у нас. От началото на 2011 г. броят на новооткритите случаи е 62, от които 53 мъже и 9 жени на възраст между 20 – 68 години. Най-голям е броят им в София – 21 души, в Пловдив – 12, в Пазарджик – 9, във Варна – 6 и в Стара Загора – 4. Благодарение на напредъка на медицината и добрата политика на държавата в тази сфера обаче борбата с болестта става все по-успешна.

В петте сектора за лечение на ХИВ/СПИН у нас в момента се проследяват 620 души, като 400 от тях получават безплатна трикомпонентна антиретровирусна терапия. През 2011 година МЗ е доставило на секторите за лечение на СПИН общо 20 различни антиретровирусни медикамента на обща стойност 7 874 068 лева. За осигуряването на непрекъснатост на терапията допълнително от Глобалният фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария бяха осигурени 1.1 милиона лева за създаване на двумесечен резерв от медикаменти.

Най-важно за здравето на хората, обаче, е превенцията. У нас 14 257 души са получили безплатно и анонимно консултиране и изследване през първите четири месеца на тази година по данни на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ . МЗ припомня, че вирусът на ХИВ се предава по кръвен и полов път. Затова е изключително важно да бъдете внимателни в сексуалните си контакти, както и да не използвате нестерилни игли или спринцовки при нужда.

Архивна страница: devedu.eu

Детайли

Дата:
15.05.2011