Борба с ХИВ / СПИН

 

 1. Тема: Да научим повече за ХИВ / СПИН като част от Цел 6
 2. Подходяща за час по: Биология, 8 клас, Етика и Право, 10 клас, Свят и личност, 12 клас, Час на класа
 3. Цели: Учениците да получат повече практическа информация за ХИВ/СПИН и за специфичните проблеми свързани с болестта в развиващите се страни.
 4. Очаквани резултати: Учениците имат основни познания за това как да се предпазят от СПИН и за това, че болните хора не бива да бъдат дискриминирани.

 

ВЪВЕЖДАЩ ТЕКСТ

    Борба с ХИВ / СПИН

 Фактите

Броят на хората, живеещи с ХИВ/СПИН се е увеличил от 29,5 милиона през 2001г.до 33 милиона през 2007 г., като 95% от тях живеят в развиващите се страни.

7400 души се разболяват от СПИН всеки ден, половината от тях са под 25 г.!

Само в Африка, заради СПИН, 13 милиона деца са загубили единия или и двамата си родители.

Най-уязвими към заразяване с ХИВ/СПИН са хора, които имат повече от един партньор, хора, които ползват наркотици, момичетата и жените, както и децата, чиито майки са заразени.

Заболяването е много широко разпространено в страните от Африка, на юг от Сахара.

Какво е ХИВ/СПИН?

Човешкият вирус на имунната недостатъчност – (на англ. ХИВ) е инфекция, която причинява постепенно отслабване на имунната система, което води до по-лесно заразяване с различни инфекции (като туберкулоза и пневмония) и може да доведе до Синдром на придобитата имунна недостатъчност – СПИН. Тъй като в началото болестта няма симптоми, не се разпознава и могат да минат години преди човек да разбере, че е болен.

През 2000 г.  хората се обединиха около Целите на хилядолетието за развитие и като част от Шеста Цел определиха до 2015 г. да се борят за намаляване наполовина на болните от ХИВ/СПИН и за осигуряване на лекарства за тях.

Как можеш да се заразиш?

Болестта се предава по кръвен път. Това се случва, когато предмети, замърсени с кръв на заразен човек попаднат в рана или в организма на здрав човек, например ножици, медицински игли за спринцовки. Заразяването може да стане и при сексуален контакт със заразен човек, когато не се използва презерватив.

Как НЕ можеш да се заразиш?

Не можеш да се заразиш чрез въздуха, при прегръдка или целувка по бузата, при ползване на едни и същи дрехи, при ухапване от комар, ако работиш с болен от СПИН, ако използваш едни и същи чинии и прибори.

Как да се предпазиш?

 • Личният избор да не започваш полов живот в ранна младежка възраст е най-сигурния начин за предпазване. В противен случай, ако твоят избор е да правиш секс, винаги използвай презерватив! Запомни, не винаги е нужно да имаш много сексуални партньори, за да се заразиш; всеки, който прави секс може да се зарази със СПИН, или с други венерически заболявания (болести, предавани по полов път).
 • Използвай ръкавици, ако помагаш на някого, който се е наранил и му тече кръв.
 • Никога не използвай чужди ножици, самобръснач, медицински игли, други прибори, които могат да нарушат целостта на кожата.
 • Много хора не знаят, че са заразени и могат да заразят други, затова е необходимо периодично да се правят изследвания на кръвта.
 • Тъй като информацията е първата стъпка за предпазване, говори по тези въпроси и с твоите връстници, разкажи им това, което ти знаеш за ХИВ/СПИН.

Проблеми при борбата с разпространението на болестта, като част от Цел 6 на хилядолетието за развитие

СПИН не е болест на бедните, въпреки, че бедността увеличава риска да се разболееш. Едни от най-благосъстоятелните африкански държави (Южна Африка и Ботсуана) са най-засегнати, а най-бедните като Зимбабве, например, дори отбелязват намаляване броя на болните.

СПИН е нелечима болест, но с необходимите лекарства, със специализирана лекарска помощ и добра храна болните могат да живеят пълноценно. Преди всичко, високата смъртност се дължи на липса на средства за лекарства. Лекарствата могат да бъдат непосилни за едно семейство от малък град в Замбия, например. Въпреки, че с усилията на граждански организации по света цените на някои лекарства бяха намалени, когато те се предоставят на развиващите се страни, все още за много хора там те остават трудно достъпни.

Болестта ХИВ/СПИН често се свързва със забранени теми, като сексуални отношения и използване на наркотици и затова дискусията за това как да се предпазим може да бъде трудна. Често болните се страхуват да признаят за болестта, тъй като могат да бъдат дискриминирани заради морални предразсъдъци в обществото и дори в семейството. Предразсъдъците към болния забавят диагностиката и лечението. Те пречат и на предпазването, тъй като хората често се боят да дискутират темата за болестта.

 


Нкози Джонсън, едно момче срещу предразсъдъците

 

Нкози, момче от Южна Африка, е бил заразен със СПИН в утробата на майка си. Тъй като майка му не е можела да се грижи за него, той е бил осиновен от доброволец, работещ в центъра за подкрепа на болни от СПИН. Предразсъдъците на родителите на другите деца не са му позволили да посещава училище. Неговата майка привлича вниманието на медиите към този проблем. През 2000 г., на 11 години Нкози говори пред 10 000 делегати по време на международната конференция по СПИН в Дърбан. Една година след това Нкози умира.

Ето неговите думи, призоваващи към толерантност между хората и разбиране към болните:

„Ние сме нормални. Имаме ръце, имаме крака. Можем да ходим, можем да говорим, имаме нужди, ние сме като всички останали. Не се бойте от нас. Всички сме еднакви!” Нкози Джонсън.

Източник: Oxfam: www.oxfam.org

 

Предизвикайте учениците

Време: 10 мин.

Необходими материали: няма

Работа с целия клас

Нека целия клас на висок глас да отговори с вярно / невярно на въпросите. Предизвикайте ги да обяснят защо смятат така и ако не са прави, им обяснете защо.

 1. Можеш да се предпазиш от заразяване със СПИН, само ако използваш ръкавици, докато помагаш на приятел, който има рана.
 2. Можеш да се предпазиш от заразяване със СПИН като не сядаш до някого, който е болен.
 3. Можеш да се предпазиш от заразяване със СПИН като не използваш общи режещи прибори, като ножици, самобръснач, медицинска игла.
 4. Можеш да се предпазиш от заразяване със СПИН като не се здрависваш с някой, който е болен.
 5. Можеш да се предпазиш от заразяване със СПИН като не правиш секс.
 6. Можеш да се предпазиш от заразяване със СПИН като не ползваш обща чаша с някой, който е болен.
 7. Когато говорим за СПИН, можеш да кажеш „На мен това не може да ми се случи никога”.

Отговори: 1. Вярно; 2. Невярно; 3. Вярно; 4. Невярно; 5. Вярно; 6. Невярно; 7. Невярно,

 

Обясни СПИН, бъди анти-СПИН

Време: 10 мин.

Необходими материали: няма

Работа по двойки

След като класът дискутира какво е СПИН, нека по двойки децата да се опитат да си обяснят този проблем и как те могат да се предпазят. Нека единият от двамата да претендира, че не знае какво е СПИН, а другият да му обясни, след това да си разменят ролите.

 

СПИН и толерантност

Време: 15 мин.

Необходими материали: Въвеждащ текст – историята на Нкози Джонсън

Работа с целия клас

След като прочетете историята на Нкози, попитайте учениците кой е бил той. Попитайте ги дали знаят какво е дискриминация?

Действия или отношение, базирано на различие на една група хора от друга – (напр. раса, етнос).

Попитайте ги дали смятат, че дискриминацията към един човек, или към група хора, основана на болест, или на увреждане е справедлива. (Напр. вярването, че хора в инвалидна количка са неработоспособни, в сравнение с хората, които не са).

Дискутирайте с учениците защо е възможна дискриминацията и как се оформя подобно отношение на хората.

Попитайте ги как те биха обяснили на другите, че дискриминацията не е справедлива и не бива да съществува.

 

Публикувано в Гимназиална, Цел 6: Да се борим със заразните болести като СПИН, малария и други. Постоянна връзка.

Коментарите са забранени.