Защо изчезва държавата Кирибати – пъзелът се подрежда

Цел: Учениците да разсъждават по конкретните последици от човешката дейност върху природата.

 Защо изчезва държавата Кирибати – пъзелът се подрежда

 Нашата история от света днес:

Кирибати изчезва под вода

 


Кирибати е островна държава в Тихия океан, състояща се от 32 острова, с население малко над 100 000 души. Страната е член на ООН и е една от най-активните държави в борбата с климатичните промени. Причината е, че Кирибати е сред най-силно засегнатите държави от повишаването нивото на световния океан. По-голямата част от населението се е преместило възможно най-далеч от бреговете.

В момента страната преговаря с Фиджи за земи, които да закупи и да засели със своето население, тъй като земите на островите Кирибати вече изчезват под вълните на океана.

Въпреки, че все още има дискусии за това коя е основната причина за климатичните промени, учените са съгласни, че 90% от причините са в човешката дейност. 80% от въглеродния двуокис се изхвърля в атмосферата при индустриалното производство, движението на леки коли и транспортни средства. Останалите 20% идват като резултат от обезлесяването на големи територии.

Като резултат от това, температурата на въздуха през последните 100 години се е покачила с 0.7 градуса.

За да намалят ефекта на човешката дейност върху природата, държавите се обединиха чрез Споразумението от Киото. То цели да ограничи въглеродните емисии на всички държави, които го подписаха. Развитите страни бяха принудени да ограничат повече от своите емисии, а развиващите се – по-малко, тъй като се смята, че те не са основната причина за натрупания до момента въглероден двуокис в атмосферата.

Въпреки непрекъснатите усилия на природозащитните организации, правителствата на много държави по света отказват да мислят глобално за околната среда. Те се притесняват, преди всичко, за своята икономика, а не за последиците, които тя може да има върху климата по света. Все още предстои да бъде извървян дълъг път на промяна на начина на мислене на политиците. Може би новото поколение ще има повече увереност в решенията, които ще вземе за опазване на въздуха, водата и природата.

 

Вашия глобален човек на деня

Сирил Джазбек е фотограф, който е посветил своя сесия от снимки на проблема, който има Кирибати с климатичните промени. За нея младия фотограф получава международна награда. Вижте неговите снимки тук: http://www.ciriljazbec.com/

 

Казана дума

Протоколът от Киото беше в сила до 2012 г. От 2013 до 2020 г. има ново споразумение, което частично промени броя на държавите, които имат задължението да намалят своите вредни емисии. Сега те са по-малко. Русия, Япония и Канада решиха да не приемат това ограничение.

Идея за ваше проучване

Научете повече за Кирибати, използвайте атлас и Интернет, за да потърсите други държави, които пряко са потърпевши от климатичните промени – било то от наводнения, било от засушаване. Например Гамбия, държава в Западна Африка.

 

 

Задача: Подредете пъзела

Време: 20 мин.

Необходими материали: Части на пъзела – карти, всяка от които съдържа по едно от изреченията долу

Работа по двойки и с целия клас.

Тази задача се състои от 14 компонента. Можете да разделите класа по двойки, ако е необходимо. Раздайте на двойките ученици по едно изречение. Дайте на целия клас 10 минути, за да подредят всички заедно историята и да разберат защо Кирибати изчезва.

Примерни въпроси за дискусия:

-          Какво представляват климатичните промени

  • Климатичните промени представляват по-интензивни дъждове в едни части на Земята и по-голяма суша в други. Голямото количество въглероден двуокис в атмосферата е една от причините за тези промени.

-          Кой, според вас, носи отговорност за климатичните промени?

  • Всеки човек с ежедневните избори, които прави – как да се придвижи, какво да си купи, дали да ползва найлонова торбичка, дали да пие от пластмасова чаша…

-          Според вас, историята показва ли връзка между начина на живот на хората в различни части на света?

-          Сега прочетете историята на Кирибати.

 

В текста и отделно като приложение – карти за игра,  които можете да изтеглите оттук.

 

 

Защо изчезва държавата Кирибати

 

Николай ходи на училище с кола. Баща му го вози всяка сутрин.

 

Кирибати е островна държава в Тихия океан, с население малко над 100 000 души.

 

Колите замърсяват въздуха с въглероден двуокис.

 

Пътят Тебикеникоора е залят от поредното наводнение в Кирибати, къщите около него също.

 

Родителите на Николай предпочитат той да не ходи сам на училище, а да го карат с тяхната кола, все пак, нали затова имат кола, за да им е удобно.

 

Кирибати е една от най-активните държави в борбата с климатичните промени. Причината е, че Кирибати е сред най-силно засегнатите страни от повишаването нивото на световния океан.

 

Смята се, че голямото количество въглероден двуокис в атмосферата е една от причините за климатичните промени – дъждове в едни части на Земята и суша в други.

 

По-голямата част от населението на Кирибати се е преместило възможно най-далеч от бреговете.

 

Николай живее на 15 мин. пеша от училище.

 

Преди дни домът на Науни Арикити отново беше наводнен. Той е притеснен, че скоро Кирибати ще остане под водата.

 

Движението в София е доста натоварено. Често има задръствания по големите булеварди.

 

Науни Арикити е шофьор на автобус, но заради наводненията сега е без работа.   Съпругата му е журналист в местното радио.

 

Обикновено хората предпочитат удобството на леката кола, въпреки, че не винаги е наложително и въпреки, че е възможно да се ползва градски транспорт.

 

В момента президента на Кирибати преговаря с Фиджи за земи, които да закупи и да използва да засели със своето население, тъй като островите Кирибати вече изчезват под вълните на океана.

 

Историята на Науни Арикити е адаптирана от разказа на фотографа Сирил Джазбек http://www.ciriljazbec.com/

 

 

Публикувано в Прогимназиална, Цел 7: Осигуряване на устойчива околна среда. Постоянна връзка.

Коментарите са забранени.