ЗА ВАШИТЕ УЧЕНИЦИ – Какво можеш да направиш ти?

 Няколко идеи за действие в подкрепа на Целите на хилядолетието за развитие

 

Това са само няколко идеи. Може би не всички са подходящи за приложение в твоето семейство или общност. Със сигурност ти би могъл да измислиш още и различни идеи, които биха имали по-силен ефект и по-добре отговарят на нуждите на училището и на твоята общност.

 

 

Идеи за действие – Образование

 

На първо място е много важно ти самият да се учиш отлично, за да можеш да си много добър в областта, която те интересува и така да помагаш на твоята общност.

 

Можеш да помагаш на някой, който има нужда от допълнителна помощ при подготовка на домашните в твоето училище. Попитай кой от класа ти има нужда и му помогни.

 

Можеш да направиш кратко филмче с камера или фотоапарат, което да покаже колко важно е образованието за теб и твоите приятели, а и колко много деца по света са лишени от това право.

 

Можем сами, в класа или в училище и с помощта на нашите родители да организираме концерт или изложба, за да съберем пари, които да изпратим на възрастните в някоя общност, където хората имат нужда да построят училище за децата си.

 

Дари книги – събери твои и книги на твои съученци, които са запазени и интересни, а вече сте ги прочели. За целта можеш да направиш и да разлепиш обяви и да раздадеш листовки “Дарете книги”. След това се свържи с дом за деца, или дори с дом за възрастни хора и дари книгите, за да могат и те да ги прочетат.

 

Когато порастнеш можеш да отидеш в някоя от общностите, които имат нужда от учители и да преподаваш на децата там срещу минимално заплащане или като доброволец (работиш само, за да помогнеш на по-бедните, без да искаш заплащане за труда си).

 

Можеш да поискаш нашата държава да дари средства за по-добро образование за онези, които се нуждаят. Можеш, например, да подготвиш писмо, или много писма; всеки ученик от твоето училище би могъл да напише писмо до българското представителство на ООН в Ню Йорк, или до Дирекция ”Международно развитие”, която осигурява средства за образование, предоставени от Европейската комисия за развиващите се страни.

Идеи за действие – Здравна грижа

 

Това, с което можеш веднага да започнеш е да се грижиш и да пазиш себе си и тези около теб. Храни се, намери начин да спортуваш, не винаги са необходими пари за да живееш здравословно, ходи повече пеша, тичай, играй гимнастика сутрин. Самият ти можеш да бъдеш пример за подражание. Може да звучи прекалено просто, но когато приятелите и близките ти видят, че правиш избор, който има положителен ефект, е много вероятно да те последват.

 

Участвай в повишаване на знанието и популяризиране на здравословен живот. Дискутирай здравни проблеми с връстниците си. Ето няколко идеи за подходящи теми: неправилното и непълноценно хранене и обездвижването са основната причина за затлъстяване и заболявания сред тийнейджърите. Други сериозни здравни проблеми, които могат да засегнат особено тийнейджърите са болестите, предавани по полов път, като СПИН и сифилис, например. Зависимостта от наркотици или алкохол, както и тютюнопушенето могат пряко да застрашат здравето и живота на всеки, но младите хора са особено уязвими. Всички тези заболявания и зависимости могат да бъдат предотвратени напълно. Знанието е началото за промяна на поведението.

 

Можеш да предложиш и да организираш информационна кампания на тема „Как живее другата половина?”. Кампанията може да представи няколко основни здравни проблема в развиващите се страни. Направи мултимедийна презентация, нарисувай сам малки постери, размножи ги и ги разлепи в училище. Привлечи и свои приятели, както и учители от училище. Можеш да предложиш и някои решения. Например, кампанията Free Rice на ООН на сайта http://freerice.com/ . Има също така организации, които помагат, напр. www.nothingbutnets.net. Проучи работата на коя организация бихте могли да подкрепите.

 

Ако мечтаеш да станеш лекар, когато пораснеш, помисли дали не би искал да дариш своя труд за известно време и да работиш като лекар в общност, където няма такъв, напр. www.doctorswithoutborders.org .

 

Идеи за действие – Околна среда

 

Бъди (не)модерен, бъди еко!

Всеки един от нас е отговорен за това, какво ще е бъдещето за тези, които идват след нас. Всеки един от нас има своя лична роля за спасяването на природата и на планетата. Всеки по-рядко може да използва лек автомобил. Вместо това може да кара колело или да пътува с градския транспорт. Ти можеш да купуваш продукти, които са направени от преработени материали. Всъщност, ние можем да купуваме по-малко и само онова, което наистина ни е необходимо. Можеш да откажеш найлонова торбичка в магазина или да си имаш твоя бутилка за вода за многократна употреба, която не е пластмасова. Всеки един от нас може сам да събира отпадъците разделно. На много места вече има такива контейнери. Можем да ползваме по-малко електричество. Опита ли да спираш или да намаляваш течащата вода, докато си миеш зъбите? Всички тези действия могат да ти изглеждат малки и незначителни и досадни в началото, но те наистина носят промяна. Важно е да се замислиш върху това, колко хора по света са лишени от много от тези удобства. Осмели се да опиташ, осмели се да бъдеш еко!

 

Когато говорим за околна среда, е най-лесно да обвиним големите компании и държавата, но е по-трудно да преценим по-прецизно ефекта, който имат нашите действия върху природата. www.myfootprint.org  Истината е, че колкото повече хора правят малки неща, толкова по-голям ще е положителния ефект върху околната среда.

 

В училище

Организирай разяснителна кампания сред съучениците (може и в квартала) за това как може разделно да се събират отпадъците. Направи брошура или листовка, фотокопирай я и я раздай на другите. За целта на кампанията поискай информация от общината за това как можеш да заявиш контейнери за разделно събиране на отпадъци.

 

В града

Помогни за поддържането на парк, градинка или горичка близо до дома. Със сигурност има екологична организация, която наблюдава или почиства вашата гора или парк, потърси ги и стани доброволец при тях. Също така можеш с група деца да осиновите градинка и да се грижите за нея – родителите със сигурност ще ви подкрепят. Организирай залесяване край града или в парка до вас. За целта потърси съдействието на общината или на фирма, която би могла да отдели средства и да закупи макар и малък брой храсти или малки дръвчета.

 

Действай глобално

Отбележи Деня на Земята на 22 април. Присъедини се към нечия кампания. Или просто направи нещо мъничко в ежедневието – почисти пред блока, например. Във всеки случай, не пропускай да направиш нещо за Земята на този специален ден.

 

Разпространи информация, за да помогнеш на другите да разберат, че изборът, който те правят всеки ден, за това как да използват енергията, водата, или транспорта има последствия за околната среда, не само тук у нас, но и далеч от нас, в развиващия се свят. За целта можеш да събереш информация и факти за промяната на климата и за това как тя се отразява на развиващите се страни. Можеш да избереш една държава и да проучиш само нея или цял географски регион. След това направи кратка презентация в клас и дискутирай с другите какво би могло да се направи от гражданите и от държавите, за да се ограничи влиянието на климатичните промени върху начина на живот на цели държави и региони на планетата.

 

Идея за действие – Глобално партньорство за развитие

 

След като вече сме научили повече за Целите на хилядолетието за развитие, можем да държим нашето правителство отговорно какво прави за постигането на тези Цели в България. Но, преди всичко, за онези държави, в които хората живеят не толкова добре. Ние можем да участваме в доброволни кампании и да помагаме на организации, които работят за постигането на тези Цели.

 

 

Идеи за действие – Толерантност и ненасилие

 

Когато станеш свидетел на прояви на насилие в училище, говори! Намери възрастен, на когото можеш да се довериш и сподели ако някой е бил унижаван или подтискан. Покажи на приятелите си, че твоята толерантност към накърняване на достойнството на другите е нула.

 

Ако в твоето училище няма програма за предпазване от насилие и хулигански прояви, можеш да станеш инициатор. Говори с училищното ръководство и настоятелство да бъде разработена такава програма. Можеш сам да направиш образователна презентация на учителите, администрацията и настоятелството за това, какво е хулиганство и насилие в училище и как то може да бъде спряно. Ако все пак срещаш съпротива, можеш да говориш с представителни организации.

 

Би могъл да организираш дискусия за насилието в интернет пространството, на която да говорите за отговорно използване на интернет и телефони, смс и имейл. Насилието в киберпространството, за съжаление, се използва все повече, а съвсем малко деца са информирани какво точно представлява то. Публикуване на информация за личния ти живот от други хора, изпращане на снимки и смс-и с обидно съдържание, всичко това представлява интернет насилие. Ако говориш за това с връстниците си, ще им помогнеш да разберат, че тези действия са опасни и неприемливи.

 

Можете заедно да направите информационни флаери срещу насилието с насоки и ресурси, към кого децата могат да се обръщат или такива, които напротив, популяризират толерантността и разбирателството. Внимание! Не е нужно да стряскате другите, а само да ги информирате.

 

Тъй като често тормозените деца се срамуват да говорят за това, можете да изработите няколко картонени кутии, които да поставите в скрити части на училището и които учениците да използват, за да информират за опити за тормоз спрямо тях.

Публикувано в Виртуална библиотека, Статии. Постоянна връзка.

Коментарите са забранени.