Истината за отпадъците ни – няма изхвърляне

Цел: Учениците да научат повече за начините за справяне с отпадъците и да осмислят своето отношение към замърсяването на природата.

 

Истината за отпадъците ни – няма изхвърляне

 Фактите

Хартията и текстилът в нашите отпадъци са около 40 %

Металът, пластмасата и стъклото са около 20%

Хранителните отпадъци са около 10%, това е и най-миризливата част от боклука ни

Къде отиват отпадъците ни:

В сметищата – там погребваме по-голямата част от нашите отпадъци. Въпреки това, те просто си остават там. В България това е най-популярния начин да се отървем от боклука си. Той е и най-остарелия и не-модерен начин.

В инсенераторите – това е инсталация за изгаряне на отпадъците. Въпреки, че намалява отпадъка с цели 90%, може да замърси въздуха с изхвърления дим, ако той предварително не се пречиства.

 В компоста – компостът е най-модерния начин за изхвърляне на органичните отпадъци, или на онези отпадъци, които са от трева, листа, храни. За компоста ви е нужна влага, специални бактерии, които се продават за тази цел и кислород. Слагате всички органични отпадъци заедно, затваряте и ги оставяте да се разложат с времето, като периодично разбърквате всичко. След това използвате получения продукт за наторяване в градината.

Да събираме разделно – това е не просто модерно, това е необходимост. Замислете се при такива технологии и при толкова високи изисквания към нашите телефони и компютри, при възможностите, които имаме да пътуваме или да се лекуваме, как е възможно все още да не можем да организираме изхвърлянето на боклука си разделно! Разделното събиране помага материали, които вече са били произведени и използвани (като метали, пластмаси, стъкло), да бъдат преработени и използвани отново. Това означава, че така се пести не само материал, но и енергия за производството.

След като разгледахме възможностите да се отървем от нашия боклук, веднъж и завинаги, ето:

 Истина номер едно:

Когато изхвърляме нашия боклук, той не изчезва. Просто отива някъде другаде, но винаги си остава на земята.

 Истина номер две:

В миналото боклукът е бил съставен предимно от органични отпадъци, които са се разграждали много по-бързо, отколкото отпадъците днес. Благодарение на химията, много материали днес са направени така, че да издържат по-дълго време. Това ги прави трудноразградим отпадък.

 Истина номер три:

За да опазим природата чиста, ние трябва да променим начина на справяне с боклука, който произвеждаме. За да променим начина си на справяне с боклука, ние трябва да променим отношението си към него.

 

Цитат на деня:

“Ние не сме наследили земята от дедите си, а сме я взели назаем от нашите деца”. Поговорка

 

Знаете ли, че:

Екологичният отпечатък показва колко земя ще ви е необходима, за да водите този начин на живот, който водите в момента. Това включва консумацията на храна, на енергия, на горива. Освен тези ресурси, екологичният отпечатък включва и въглеродния двуокис, който генерирате. Колкото повече ресурси консумирате, толкова по-голям е екологичния ви отпечатък. Той се измерва в хектари, въпреки, че на всеки човек се падат  около 1.8 хектара земя, настоящото потребление на ресурси показва, че използваме около 2.3 хектара.

 

Идея за ваше проучване

В Интернет можете на изчислите колко голям е вашия екологичен отпечатък -http://www.earthday.org/footprint-calculator  (на английски език).

 

 

Задача: Мисловна карта Природа

Вереме: 10 мин.

Необходими материали: черна дъска

Работа с целия клас

Започнете дискусия като записвате на дъската всички асоциации, които идват наум на учениците. Можете да изберете и доброволец, който да пише. Напишете в средата на дъската „природа”. Попитайте учениците какво означава за тях тази дума, с какво я свързват. Можете да ги насочите да помислят за един свой ден и за това, което намират от природата, за да живеят: вода, въздух, храна, красотата на цветята или на домашните животни, почивка сред природата, строителни материали и т.н. След това ги насочете към проблемите в природата, които те знаят. Запишете всички идеи, думи, асоциации, които са се породили и ги дискутирайте. Целта е да накарате децата да формулират начини, чрез които ние се свързваме с природата и как ежедневно се обогатяваме от нея. Нека помислят и какви предизвикателства човекът поставя пред природата.

 

Задача: Постер „Бъди модерен – бъди Еко”

Време: 30 мин.

Необходими материали: флипчарт хартия (ако искате да направите вашето еко табло по-шарено вземете няколко листа хартия в различни цветове).

Работа по групи или с целия клас. Можете да направите инициативата училищна и така да постигнете по-голям еко-ефект.

Предложете на учениците да си направите табло в класната стая „Бъди модерен – бъди Еко”или вие сами измислете какво име да му дадете. Целта на таблото е да напомня няколко ценни съвета за пестене на вода и енергия и за опазване на природата по-чиста. Започнете с изброяване на идеи, които всеки може да следва и които могат да допринесат за опазване чистотата на околната среда и намаляване на замърсяването. Нека един доброволец да запише тези идеи на лист хартия. Стимулирайте децата да помислят какво правят вкъщи или в училище, което разходва повече от необходимото вода или електричество, например.

Друг подход, който може да ви помогне да направите вашия списък със съвети по-структуриран е да започнете с постулатите на всеки еколог за отпадъците, но тук ще ги приложим за всичко: Намали – Използвай отново – Рециклирай. След като изброите няколко основни идеи, ги запишете на флипчарт хартията. Ако използвате и цветни листа – нарежете ги в различни форми и запишете идеите си върху тях. След това ги залепете върху флипчарт хартията. Украсете, както въображението ви съветва и окачете в стаята. Всеки път, когато погледнете таблото, можете да си отговорите дали сте Еко, дали наистина ви е грижа за околната среда.

 

 

-          Намали използването на електроенергия като изгасиш осветлението в стаята преди да излезеш, или всеки електоуред, който не използваш – телевизор, компютър, радио.

-          Намали струята на душа, докато се къпеш

-          Намали течащата вода, докато си миеш зъбите

-          Използвай пералнята или миялната, когато е пълна (а не наполовина пълна), така ще спестиш много вода

-          Намали купуването на продукти, които имат много опаковки – пластмасово пликче в картонена кутия в пластмасова опаковка, избирай продукти, които имат екологични опаковки

-          Намали возенето в колата – вземи градския транспорт или карай колело.

 

 

 

-          Найлоновите торбички за пазар. Не забравяй преди да отидеш в магазина да си вземеш от дома няколко стари пликчета, или пък платнена торба.

-          Пластмасовите бутилки за вода – можеш да измиеш и да напълниш отново своята бутилка от минерална вода, вместо да я изхвърлиш и да си купиш нова. Има специални метални или пластмасови бутилки за многократна употреба. Можеш да помолиш родителите да ти вземат такава.

-          Вместо обикновени, използвай батерии, които се зареждат

-          Пазарувай само онова, което наистина ти е необходимо – всичко, което можеш, дрехи, обувки, чанти.. Онези дрехи, които не ти стават, подари на някой, който има нужда.

 

 

-          Всичко от хартия, метал, пластмаса, стъкло

-          Тонерът на твоя принтер също може да бъде рециклиран

-          Старият ти мобилен телефон съдържа опасни вещества. Не го изхвърляй в боклука, занеси го в магазините за мобилни телефони, които събират стари апарати

-          Събирай разделно отпадъците и ги изхвърляй на определените места. Тяхното рециклиране спестява значително количество енергия и материали. Ако у дома нямаш разделно събиране, опитай се поне в училище да започнеш подобно. Заедно със съучениците и учителите поискайте за вашето училище контейнери за разделно събиране от общината.

 

Публикувано в Прогимназиална, Цел 7: Осигуряване на устойчива околна среда. Постоянна връзка.

Коментарите са забранени.