Климатичните промени и нашата отговорност

Цел: Учениците да мислят върху връзката между човешката дейност и промяната в климата.

 Климатичните промени и нашата отговорност

 Какво представляват климатичните промени

Климатичните промени са предизвикателството, с което все по-често се сблъскваме днес. Това не означава промени на времето днес или утре. Те са трайни промени в климата на Земята, които влияят на начина на живот на всички видове, вкл. растения и животни.

От какво са причинени климатичните промени

Основната причина е човешката дейност. А именно – замърсяването, което човек причинява, преди всичко на въздуха. Като използва масово горенето на бензин за задвижване на леките коли, като произвежда енергия от изгарянето на въглища, като отсича масово цели декари гори, човекът, или по-точно хората, допринасят за намаляване количеството кислород. Нещо повече, те допринасят за повишаване на нивата на въглероден двуокис във въздуха. Когато този мръсен въздух стане твърде много, той не може да бъде естествено преработен и се натрупва в атмосферата около земното кълбо, като пелена. Така Земята се затопля от Слънцето, но не може да се охлади по естествен път, така както е ставало от хиляди години. Като резултат температурите се покачват, ледниците на Северния и Южния полюс се топят. Това води до покачване нивото на водата в океаните, до наводнения и урагани в едни части на Земята и суша в други.

Природата ни предоставя чист въздух, вода, храна и всичко необходимо за нашия живот. Въпреки това, днес, ние не живеем, посрещайки тези наши нужди, а използваме природните ресурси. Това е като да взимаш кредит от природата, без да имаме идея кога и как ще го върнем. Но с природата не може да се спори. Използвайки ресурсите, ние замърсяваме водата и въздуха, унищожаваме цели животински видове. За да можем да се издържаме в дългосрочен план и по начина, по който живеем днес, една планета не ни стига. Нужни са ни една и половина планети като Земята. Или е необходимо да започнем да прилагаме принципите на устойчивото развитие.

Всички имаме роля в замърсяването на природата. Но не е късно да направим нещо това замърсяване да спре! Всеки може да участва с нещо съвсем малко, което да спаси природата! Именно заради това ООН определи като Седма цел на хилядолетието Постигането на устойчиво развитие на околната среда.

Вашият глобален човек на деня

Северн Кулис Сузуки е канадско момиче, което през 1992 е само на 12 г. и говори пред ООН. Нейната реч, посветена на климатичните промени и на ролята на човека за нарушаване на природното равновесие е толкова въздействаща, че тя става известна, като момичето, което накара ООН да замълчи за пет минути. Днес Северн е активист за околната среда, писателка и телевизионна водеща.

Казана дума

Устойчиво развитие – Начин на използване на природните ресурси, така че да произвеждаме без да пречим на природата и с грижа за тези, които ще живеят на нашата планета след нас – нашите деца. Тогава развитието ни ще бъде устойчиво.

Идея за ваше проучване

Потърсете в Интернет три примера за последствията от климатичните промени. Това може да са лични истории на хора, засегнати от наводнения или суша, или пък резултати от научни изследвания за това как климатичните промени се отразяват върху различни растителни или животински видове. Повече можете да научите и от филма „Дом” на френския режисьор Ян Артус Бертран, който се разпространява без авторски права и може да се гледа онлайн на български език.

 

 

Задача: Острови и океани – игра

Време 15 мин.

Необходими материали: Стари вестници и достатъчно свободно място в стаята, можете да използвате и училищния коридор или площадката навън.

Работа с целия клас

Започнете с дискусия:

Можете да напишете думата околна среда на дъската и да дискутирате какво означава тя за нас. Например – вода, въздух, слънце, храна. Можете дори да попитате учениците за това как се чувстват, когато се разхождат сред природата – в парка или в планината.

След това освободете достатъчно място, например в средата на стаята. Разгънете на земята по няколко вестника на няколко различни места на пода из стаята. Нека учениците се настанят върху тези няколко „острова”. Обяснете, че разстоянието между тези острови е океанът. Би трябвало всички да могат да застанат на островите. След това им кажете, че трябва да слязат от островите и да поплуват малко в океана. През това време махнете части от вестниците, например една трета или дори половината от островите. Сега кажете на децата, че нивото на световния океан се е покачило заради климатичните промени и някои от островите са под вода. Затова е необходимо да се настанят отново, но само върху това, което е останало от сушата. Ще им бъде доста трудно. Нека се съберат колкото се може повече хора, дори и на един крак.

Дискутирайте с учениците:

-          Как се чувстват?

-          Трудно ли им беше да „оцелеят”?

-          Как им би им било по-лесно – като индивиди или заедно в група?

-          Какво означава покачване нивото на океана за онези, които живеят на малки острови или на бреговете на океаните?

-          Справедливо ли е само някои хора да търпят последствията от промените в климата, а други да не са засегнати?

Заключете с дискусия за това дали и ние имаме отговорности да опазваме околната среда като граждани на земята.

 

Задача: Колко свързани сме всъщност, причинно – следствената верига на климатичните промени

Време: 10 мин.

Необходими материали: Картите от приложението

Работа в четири групи

Разделете класа на четири групи и им раздайте комплектите карти. Нека групите ги подредят последователно, така че да покажат каква е причинно-следствената връзка. Направете съревнование коя група ще бъде първа. Дискутирайте.

Примерни въпроси:

-          Виждате ли връзката между това, което правим ние и това, което се случва с други хора по света?

-          Бихте ли могли да се сетите за други подобни примери за наши действия, които нарушават природното равновесие

  • Напр. прекомерното използване на леки коли, индустриалното производство, отсичането на гори. Всички тези дейности, извършвани от човека, водят до замърсяване на въздуха.

-          Имате ли свой пример за това да опазим природата чиста?

В текста – отговорите за Вас.

Два комплекта карти от всяка таблица, формат карти за игра, като приложение.

 

Публикувано в Прогимназиална, Цел 7: Осигуряване на устойчива околна среда. Постоянна връзка.

Коментарите са забранени.