Право на здравословен начин на живот

Цел: Учениците да осъзнаят колко важно е здравето, за да може човек да бъде пълноценен и за да осъществи мечтите си. Учениците се запознават със здравни проблеми в развиващите се страни

 

Право на здравословен начин на живот

 В този модул ще разгледаме предизвикателства през здравословния начин на живот на децата в някои части на света. С този проблем се занимават няколко от Целите на хилядолетието – да спрем смъртността сред децата по света – Цел 4; да подобрим здравето на бъдещите майки – Цел 5; да се преборим с епидемии като малария, СПИН, туберкулоза – Цел 6.

 Здравето

Начинът ни на живот определя нашето здраве. Водата, която пием, храната, която ядем и въздухът, който дишаме, всичко това ежедневно ни дава живот. А от здравето зависи всичко, което правим. Ето защо доброто здраве е необходимо, за да се чувстваме добре, да можем да се учим, да бъдем активни, да общуваме пълноценно.

В икономически напредналите държави, като например в България, здравето на хората не е ежедневно застрашено, защото имат системи за чиста вода, храната е почти винаги достатъчна и разнообразна, въздухът е чист, а когато някой се разболее, той може да отиде на лекар.

Има страни, в които част от населението живее в отдалечени райони, в пустинята, или в планината, например в Нигер, в Лаос или в Камбоджа. В Гана има райони с влажен климат, който е добра среда за маларийния комар. В Индия или в Бразилия, за да си намерят работа, много хора са се преместили в покрайнините на големите градове, където живеят в лоши условия и без истински дом.

Било то в отдалечените райони или в покрайнините на градовете, в развиващите се страни хората живеят без елементарни условия, без чиста питейна вода, хигиената е лоша, няма специални места, където да се изхвърлят отпадъците, няма достатъчно лекари. Тези лоши условия на живот са причина повече хора да се разболяват, отколкото в развитите страни. Тъй като са най-беззащитни, децата се разболяват лесно. Диарията, маларията и туберкулозата са заболяванията, от които децата страдат най-често.

Колкото по-образовани са родителите, колкото повече грижи полага държавата, за да осигури чиста вода, добри условия на живот, достатъчно възможности за прехрана, толкова повече здрави деца ще има.

Нашата история от света днес:

 Какво знаем за заболявания, които са лечими, но от тях умират хора, само защото са бедни

 
Маларията е сериозна тропическа болест, която се предава от малариен комар. Болестта е разпространена в страни с тропичен и субтропичен климат на континентите Африка, Азия, Латинска Америка. Над един милион души умират всяка година, като 90% от тях са от континента Африка. Маларията е основната причина за смърт при малките деца. Симптомите при малария са висока температура, главоболие, болки в мускулите. Последствията от болестта са сериозни, общото изтощение води до други болести, човек може да се разболее и от анемия. Основни начини за борба с маларията са използването на противомаларийни мрежи, пръскане в домовете против маларийни комари, пресушаването на блата и отворени канали, където комарите виреят. Лекарства срещу малария са необходими, когато човек е заразен, но често те са твърде скъпи.

 

Историята на Проспер

Грейс е на 50 години. Тя отговаря за персонала в захарна компания в Гана. Проспер е нейния най-малък син, на 11 години. Маларията е постоянен кошмар за семейството на Грейс в продължение на години. Проспер се е родил доста слаб и с алергия към мляко. Още бебе, на шест месеца, той се разболява за първи път от малария и оттогава често е бил ужилван от малариен комар и се е разболявал от треска. Почти на всеки две седмици той е в болницата с главоболие и температура.

Но един ден, когато Проспер е на девет години, лекарят казва на Грейс, че има мрежа против маларийни комари. Тъй като комарите са особено опасни през нощта, докато детето спи, тези мрежи са много ефикасни. “Купих такава мрежа и днес проблемите на Проспер с маларията са вече в миналото.” Преди Грейс е трябвало да наблюдава Проспер непрестанно, но сега той може да бъде самостоятелен. Мрежите против маларийни комари са много лесно решение на проблема, за съжаление, обаче, не се доставят редовно в отдалечени населени места и хората, които знаят как да ги използват, са малко.

Цитат на деня

„Здравето не е само липса на болест, то означава, че човек се намира в добро физическо, умствено и социално състояние.” Световна Здравна Организация

Знаете ли, че

Диарията е друга болест, от която страдат предимно деца. От диария човек се разболява, когато пие замърсена вода. Човек се нуждае средно от пет литра вода на ден, за да оцелее. Между 25 и 50 литра са необходими за къпане, миене и готвене на ден. Един милиард души в света нямат достъп до чиста питейна вода и са изложени на това заболяване. Децата са най-засегнати. Някои от тях се разболяват от диария до пет пъти в рамките на една година. Борбата с диарията е борба за достъп до чиста питейна вода. Освен това, повишаването на информираността и образованието на хората относно хигиенни навици и запазването на водата чиста по-дълго време, води до подобряване на  здравето.

 Идея за ваше проучване

Потърсете информация за това как международни организации, като ООН, УНИЦЕФ, Световната здравна организация, работят за подобряване здравето на децата и майките. Можете да потърсите в интернет и да упражните и своя английски език, тъй като официалния език на тези организации е английски.

 

 

Задача: Гласувай с ръцете си

Необходими материали: Историята на Проспер от въвеждащия текст, достатъчно пространство в стаята.

Време: 15 мин.

Работа с целия клас

Първо прочетете за класа историята на Проспер. Обсъдете какво впечатлява най-много децата. Ако пропуснат, обърнете внимание на това, че всъщност болест, от която умират деца, има толкова просто решение.

След това приканете учениците да застанат в кръг. Вие застанете в средата на кръга и четете следните твърдения. Тези, които са съгласни с казаното, могат да вдигнат двете ръце високо. Ако не са съгласни, могат да докоснат земята с ръце, а ако се колебаят, могат да ги задържат пред себе си. Целта е учениците да се замислят относно това какви са условията на живот и здравеопазване у нас и в Гана, например.

Твърдения:

Никога не съм болен.

Щастлив съм, когато съм болен, понеже мога да си стоя в леглото у дома.

Ако се разболея и се наложи, мога да отида до лекаря почти веднага, или да повикам лекар вкъщи.

Лекарят винаги, когато е нужно, изписва лекарства, а родителите ми винаги ги купуват, за да оздравея бързо.

Познавам някого, който е бил болен от малария.

Маларията се среща в България.

Проспер от Гана боледува често.

Болестта му има лечение, но малко хора знаят за него.

Ако се произведат и доставят безплатно противомаларийни мрежи, броя на болните ще се намали значително.

 

Задача: Защо, защо, защо.

Необходими материали: Примерни твърдения от приложените тук по-долу.

Време: 15 мин.

Работа в три групи

Разделете класа на три групи. Нека всяка група получи само първото изречение от дадено твърдение, като Вие им го прочетете. Дайте им 5 мин. заедно да решат каква е причината за всеки от здравословните проблеми. Обобщете, че често търсим лесно обяснение на даден проблем, но винаги е важно да намерим основната причина, а не да се фокусираме върху това, което се вижда на пръв поглед.

Примерни твърдения (четете само първото изречение):

-          София има кашлица от дълго време. Защо? Защото живее във влажно помещение. Защо? Защото работата не й позволява да се премести на по-добро място. Защо? Защото собственика на фабриката, където София работи, не плаща достатъчно за труда, който тя полага. Защо? Защото смята, че на жените трябва да плаща по-малко, отколкото на мъжете и иска да печели колкото се може повече.

-          Франк има инфекция на стъпалото. Защо? Защото е стъпил на трън. Защо? Защото няма обувки. Защо? Защото майка му разполага с пари само за храна, но не и за обувки или дрехи.

-          Мария е много слаба и не ходи на училище. Защо? Защото не се храни добре. Защо? Защото храната, която яде не е добра, тя се храни основно с ориз. Защо? Защото семейството й загуби земята, с която осигуряваше зеленчуци и пари за други продукти. Защо? Защото държавата я продаде на компания, която построи хотел там.

 

Публикувано в Прогимназиална, Цел 4: Да намалим смъртността сред децата, Цел 5: Да подобрим здравето на бъдещите майки, Цел 6: Да се борим със заразните болести като СПИН, малария и други. Постоянна връзка.

Коментарите са забранени.