Справедлива търговия

Цел: Учениците да научат за справедливата търговия, като отговор на наложените нечестни търговски отношения

Справедлива търговия

 Когато купуваме компютър или шоколад, ние разменяме пари за стоки. Стоките се произвеждат от работници и компании, а потребителите ги купуват.

 Много компании са изнесли своето производство на облекла, обувки и електроника предимно в Азия – Китай, Индия, Бангладеш. Целта им е да печелят колкото се може повече, а разходите в тези държави са ниски. Това, обаче, често означава, че фирмите плащат ниски заплати на работниците си, както и че не отделят средства за опазване на околната среда, там, където са техните заводи. Това, в крайна сметка, не е от полза нито за местните хора, нито за природата.

В миналото нашата свежа храна идваше от съседното населено място, произведена от земеделци, които живееха наблизо. Храната се разваляше бързо и не можеше да пътува на дълги разстояния. Днес, благодарение на бързия транспорт и на новите начини за запазване на храната прясна, в магазина можем да купим хранителни продукти, пресни плодове и зеленчуци от цял свят, всеки сезон. Вече през цялата година имаме банани и портокали, ягоди и киви. А кафето и какаото идват от най-различни части на света.

Това има много предимства за нас като потребители. Но има и редица недостатъци. Тъй като страните от Африка са основно специализирани в производство на земеделски продукти, фермерите от Африка днес вече са в конкуренция със своите колеги от развитите държави. Условията за едните и за другите не са еднакви. Фермерите от развиващите се страни не притежават технологии, финанси и много земя, с които да произвеждат толкова, колкото произвеждат фермерите от развитите държави. Или пък за своя труд те получават несправедливо малко заплащане. Резултатът е, че фермерите от развиващите се страни губят в тази, не винаги честна конкуренция.

Освен за хората, този вид търговия от международен тип има отрицателни последствия и за околната среда. Интензивния транспорт допринася за замърсяването на въздуха, а по този начин и за климатичните промени. За да се получат високи добиви често се използват химикали, които имат вредно въздействие върху почвите и водите.

Търговията създава огромни печалби и свързва животът на всички на планетата. Въпреки това, животът на много семейства от развиващите се страни е бил променен заради правила на търговия, които са наложени от богатите държави и заради решения, взети далеч, в други части на света.

Отговорите

Ограничаване на потреблението на вносни стоки и избиране на продукти, които са местно производство, така че да знаем колко се плаща на работниците и как е произведен продукта.

Избор на вносни продукти с марката Справедлива търговия (Fair trade). Това е марка, която е относително нова за България. Обикновено се поставя на кафе, какао, шоколадови изделия, чай, както и на текстилни продукти. Тя означава, че на производителите е платено справедливо, а не минимално, така че те да имат възможност да спестят средства за трудни периоди или за да разширят производството си.

 Цитат на деня

«Когато хората не получават достатъчно пари, за да си купят храна, не парите недостигат, а недостига справедливостта в света!», неизвестен

Знаете ли, че

Работниците във фабриките за производство на спортни обувки, които са разположени предимно в държави в Азия, като Филипините, Индонезия, Китай, имат норма за дневно производство от около 1000 чифта обувки. За да изпълнят тази норма, те работят по 10, 12 часа на ден. За много от тях почивката е забранена.

 Идея за ваше проучване

Потърсете в интернет продукти с марката Справедлива търговия „Fair trade”, които се продават в България. Опитайте се да потърсите и дали има продукти, които са произведени по екологичен начин и са местни, т.е. български.

 

Задача: Колко е необходимо да се работи за един сандвич

Време: 20 мин.

Необходими материали: Географска карта на света; на черната дъска, данните от условието на задачата.

Работа с целия клас

Прочетете текста и дискутирайте.

Ако живеете в Ню Йорк и печелехте средно висока заплата, за да си купите един сандвич, от типа на Биг Мак на Макдоналдс, вие ще трябва да работите 12 мин. Ако живеехте в Мексико, за същия сандвич щяха да са ви нужни 2 часа работа, или 10 пъти повече време.

Дискутирайте:

-          Какво показва този пример?

Това е пример за неравенството на възможностите да спечелеш пари за едно и също нещо в различните държави.

Това означава, че някои хора трябва да работят продължителни часове, за да могат да осигурят прехраната на семейството си.

-          Какъв е ефекта върху начина на живот на тези хора, в сравнение с начина на живот на други, които за същото работят много по-малко време.

Те печелят много по-малко средства, работят повече и имат по-малко свободно време за семейството си. Живеят много по-бедно в сравнение с хората, които са заплатени по-добре.

 

Продължете със следното условие:

Нека учениците да подредят по възходящ ред градовете (които вие предварително сте написали на дъската), съобразно съответните минути работа, които са необходими за закупуването на един сандвич. Нека след това да посочат тези градове и държавите, в които се намират на картата. Обсъдете какава географска закономерност виждат.

Найроби: 158 мин.

Чикаго: 12 мин.

Лондон 14 мин.

Джакарта 136 мин.

Мексико 120 мин.

Сао Пауло 20 мин.

Париж 20 мин.

Играта е адаптирана от книжката на Уницеф”Справедлив начин на живот”

 

Задача: Произведено в…

Време: 10 мин.

Необходими материали: Предварително учениците да подготвят списък с продукти – дрехи, обувки и уреди. Географска карта на света.

Работа с целия клас

Един или два дни по-рано задайте на учениците условието на тази задача като домашна работа. Това може да стане и след като са се запознали с темата.

Проверете къде са произведени вашите дрехи или спортни обувки. Потърсете надпис на етикета, който показва държавата, от която идват. Потърсете същото и за храни, електроуреди и техника, която имате у дома. Направете списък с пет от всеки вид – облекло, храни и уреди. Опитайте да си представите пътя на тези стоки до България. Представете резултатите пред своите съученици. Какви изводи можете да направите за страните, от които тези продукти достигат до нас.

  Задача: Ролева игра

Време: 20 мин.

Необходими материали: Ролеви карти от приложението

Работа в шест групи

Разделете класа на шест групи – пет от по трима ученика, в шестата група – всички, които остават. Шестата група е наблюдател и трябва да прецени какво крайно решение да се вземе.

Раздайте петте ролеви карти. Нека всяка група се запознае с ролята си. Дайте им 5 мин. След това нека активистите на Справедлива търговия да тръгнат на срещи с всяка група. Нека да дискутират положението на всяка от ролите. Нека да се опитат да намерят решение. Наблюдателите мълчат и казват своите предложения най-накрая, след като всички се изкажат.

 

В текста при условието на задачата

Вие работите в цех за производство на спортни обувки на световноизвестна марка в Дака. Въпреки че сте там от 10 г. все още ви смятат за временен работник, за да не ви плащат осигуровки. Работите по 10 – 12 часа на ден. Често ви принуждават да оставате и допълнителни часове. Нямате право на почивка. Заплатата ви е много под определената от закона. За да изхранвате семейството си, вие имате нужда от два пъти повече средства. Мечтаете децата ви да получат образование, за да не се налага да работят на подобно място. Срещате се с представителя на Справедлива търговия и му разказвате своята история. Как ще му предложите да ви помогне?

 

Вие сте собственик на цеха в Дака. Получавате поръчките си в последния момент. Очакват от вас да предложите високо качество и много ниска цена за обувките. За да го постигнете, вие плащате ниски заплати на работниците си и не изпълнявате изискването за екологична безопасност – изхвърляте отпадъците директно в близката река, защото не струва нищо. Срещате се с представителя на Справедлива търговия и му разказвате своята история. Как ще му предложите да ви помогне?

 

Вие сте от правителството на Бангладеш. Искате колкото се може повече фирми да идват и да правят поръчките си тук, защото така хората имат работа и получават заплати, макар и много ниски. Правите се, че не знаете за замърсената река и за много ниските заплати. Срещате се с представителя на Справедлива търговия и му разказвате своята история. Как ще му предложите да помогне на вашата страна?

 

Вие сте президент на голяма компания за продажба на спортни обувки от САЩ. Заплатата ви за една година е няколко милиона долара. Вашата цел е да печелите колкото се може повече, затова продавате скъпо обувките, но плащате много малко на тези, които ги произвеждат. Всъщност, за да не ви обвинят в нечестна търговия, вие използвате фирми посредници, които поръчват и плащат на производителите. Срещате се с представителя на Справедлива търговия и му разказвате своята история. Какво ще му предложите да направи?

 

Вие сте активист за Справедлива търговия. Искате работниците да получават достойно заплащане за труда си и организирате протест в интернет и пред офисите на фирмата-собственик на марката спортни обувки в САЩ. Срещате се с фирмата. После отивате в Бангладеш на среща с правителството. Накрая отивате и в цеха в Дака. Чуйте какво ще ви разкаже всеки един.

 

Публикувано в Прогимназиална, Цел 8: Глобално партньорство за развитие. Постоянна връзка.

Коментарите са забранени.