05.08.2016 Идентичност 2016: Глобалните граждани се увеличават

Глобален гражданин ли сте?

Глобален гражданин ли сте?

Хората все повече се идентифицират като глобални вместо национални граждани, според изследване на Би Би Си.

Тенденцията е особено изразена в развиващите се икономики, където хората възприемат себе си като отворени към света и с международно мислене.

Въпреки това, в Германия днес по-малко хора казват, че се чувстват като глобални граждани, отколкото през 2001 г.

В изследването, проведено от GlobeScan, са участвали над 20 000 души от 18 държави.

Повече от половината от анкетираните (56%) в развиващите се икономики, възприемат себе си на първо място като глобални граждани, отколкото национални.

В Нигерия (73%), Китай (71%), Перу (70%) и Индия (67%) данните са особено ясни.

Участвали държави

Участвали държави

В противоположност, тенденцията в индустриализираните държави изглежда е обратна.

В тези по-богати страни, идеята за глобално гражданство изглежда е претърпяла сериозен удар след икономическата криза от 2008 г. В Германия, например, само 30% от респондентите се самоопределят като глобални граждани, което е понижение с 13% от предишното изследване през 2009 г.

Според Лионел Белие от GlobeScan, това е най-ниският дял, наблюдаван в Германия от 15 години насам, откакто се провежда изследването. Той добавя:

„Това трябва да се разглежда в контекста на много променена среда, политически и икономически, след политиката на Ангела Меркел, която отвори врати за милион бежанци миналата година.“

Проучването също разглежда нивата на одобрение на различни демографски тенденции, променящи състава на населението на отделните държави. Общественото мнение като цяло подкрепя голям брой от тенденциите, които оформят глобалното общество. В 19-те страни, отговаряли на тези въпроси, две трети (75%) от участниците одобряват смесените бракове между различни раси или етнически групи, а повече от 6 на 10 човека (63%) одобряват имиграцията от други страни. Сходни степени на отвореност се наблюдават и относно приемането на бежанци. По всички тези въпроси, мнението на германците се откроява, заради необикновено високия процент на отговорили с „нито одобрявам, нито съм против“ или „зависи“.

Изследването навежда на мисълта, че Германия преживява период на търсене на отговори, за това колко отворена трябва да бъде в бъдеще. 54% от участвалите германци одобряват приемането на сирийци в държавата. Във Великобритания обаче, където правителството решително ограничи броя сирийски бежанци, числото е доста по-високо – 72%.

Графика: Смятам се повече за глобален гражданин

Графика: Смятам се повече за глобален гражданин, отколкото гражданин на своята държава

Какво всъщност е „глобално гражданство“?

Един от проблемите при изследването на мненията за „глобално гражданство“ е, че това е труден за определяне термин, а проучването го е оставило отворен за интерпретация на участниците.

За някой, това може да е проекция на икономическо влияние по света. За други, може да означава алтруистичен порив за справяне с проблемите на света в дух на единство – били те промени в климата или неравенства в развиващия се свят.

Глобалното гражданство може и да се отнася до комуникациите в ерата на взаимосвързаност и способността да имаш глас в социалните медии.

А за много, то е миграция и подвижност. Свидетели сме, все пак, на най-голямото движение на хора от Втората световна война на сам.

Тласъкът не идва само от войни и конфликти обаче. Причина също е, че светът като цяло е все по-проспериращ и самолетните полети стават все по-достъпни за увеличаващата се средна класа.

Източник: Би Би Си