24.03.2016 Разговорите с децата за бедствия

Бедствията могат да имат огромни психологически последици за тези, които пряко и косвено са свързани с тях. Хората, които са засегнати, могат да имат различни реакции на стрес, и да развият, както психологически, така и физически симптоми. Децата не са изключение – разбираемо е, че много деца могат да се чувстват уплашени и объркани след бедствие или травматично събитие. За щастие, повечето деца, дори и тези, които са изложени на травма, са доста издръжливи.

Създавайки открита среда, в която те се чувстват свободни да задават въпроси, ние можем да помогнем на децата да се справят със стресови събития и преживявания, като по този начин предотвратим риска от развитието на трайни психологически последици. Въпреки че тези разговори с децата могат да бъдат много трудни, те са изключително важни.

Ето няколко съвета, които може да са от полза за учители и родители:

Създайте открита и подкрепяща среда,

където децата да знаят, че могат да задават въпроси и да се чувстват поддкреени. Във всички случаи, обаче най-добре е децата да не се принуждават да говорят по трудни за тях теми, освен ако и докато те не са готови.

Използвайте думи и понятия, които децата могат да разберат.

Адаптирайте вашите думи към възрастта и нивото на развитие на децата, така че те да могат да ви разберат.

Давайте на децата честни отговори и бъдете откровени. Децата ще разберат ако укривате информация или лъжете. Това може да повлияе на способността им да ви имат доверие в бъдеще.

Бъдете готови да повтаряте и да правите разяснения по няколко пъти. Част от информацията може да бъде трудно да се приеме или да се разбере. Задаването на един и същ въпрос отново и отново може да означава, че детето иска да бъде успокоено.

Признавайте и валидирайте мислите, чувствата и реакциите на детето. Нека децата знаят, че техните въпроси и тревоги, са важни за вас.

Не забравяйте, че децата са склонни да персонализират ситуации. Те могат, например да се тревожат за собствената си безопасност и безопасността на най-близките членове на семейството, приятели и съседи.

Бъдете успокояващи, но не давайте нереалистични обещания.

Може да използвате възможността да покажете на децата, че когато нещо страшно се случва има хора, които помогнат.

Намерете начин да помогнете на децата да изразят себе си.

За някои деца може да е трудно да говорят за своите мисли, чувства или страхове. Те могат по-лесно да се изразяват чрез рисуване, игра с играчки или писане на разкази или стихотворения.

Опитайте се да ограничите излагането на децата на плашещи и разстройващи новини и изображения. Повтарянето на такива сцени може да бъде особено тревожно и объркващо за тях.

Наблюдавайте за проява на физически симптоми, като главоболие и болки в корема. Много деца изразяват безпокойство си чрез физически болки и страдания. Зачестяването на тези симптоми, без видима медицинска причина, може да е знак, че детето се чувства неспокойство или разтревожено.

Не забравяйте,

децата учат, като наблюдават техните родители и учители.

Те ще наблюдават това как вие реагирате на събития. Те също се учат и от слушане на разговорите ви с други възрастни. Помислете за търсене на помощ от психично здравен специалист ако едно дете:

  • започва често да се интересува от пожари или други природни бедствия;
  • има чести нарушения на съня;
  • има натрапчиви мисли или тревоги;
  • има повтарящи се страхове за смъртта, отказва да се раздели с родителите си или да ходи на училище.

За щастие, повечето деца, дори и тези, които са изложени на травма, са доста издръжливи и чрез стимулиране на открита дискусия и подкрепяща среда ние можем да помогнем.

Адаптирана от публикация на David Fassler,детско-юношите психиатър в Бърлингтън, Върмонт и професор в Университета Върмонт.