14.12.2015 Историческо споразумение за климата постигнаха 195 държави в Париж

195 държави приеха историческо споразумение за овладяване на климатичните промени на Срещата на върха в ‪‎Париж! Големите усилия обаче тепърва предстоят. #климатичнипромени

Историческо споразумение за овладяване на климатичните промени стана факт след повече от две седмици разгорещени дебати.

195 държави от цял свят, сред които и България, стигнаха до едно мнение за мерките за ограничаване на парниковите газове и забавяне на скоростта, с която се затопля земната атмосфера.

До 1990 година, средната световна температура е била 14 градуса по Целзий. Според различни прогнози до 2100 г., температурата на земята може да се покачи с до 5 градуса.

Ефектът от затоплянето вече е видим. Само за 2 години връх Монблан се е стопил със цели 130 сантиметра. Топенето на ледниците ни заплашва с липса на прясна вода и лоша реколта. Островните държави обаче са още по-застрашени. Те може просто да потънат.

Всичко това може да не се случи, ако страните по света спазят постигнатото споразумение и ограничат покачването на температурите до 2 градуса спрямо нивото от 1990 година.

Видео: Бтв новините

„Няма да е лесно, а и напредъкът не винаги идва бързо. Но нямаме право да стоим безучастни. Нашето поколение вероятно ще види част от ползите на икономиката, изградена върху чиста енергия – ще има нови работни места, ще бъдат спестени пари”, каза американският президент Барак Обама.

Макар че той и неговата администрация подкрепиха документа, той може да не бъде ратифициран от Конгреса, където доминира Републиканската партия. Неучастие на Съединените щати в усилията за ограничаване на климатичните промени, би обрекло инициативата на провал.

Критици на споразумението твърдят, че то не задължава държавите по никакъв начин, а има само пожелателен характер.

Малките нации и развиващите се страни са най-уязвими за климатичните промени. Световните лидери решиха да им отпуснат 100 милиарда долара, но не е ясно дали парите и приетите мерки ще са достатъчни.

Източник: Btvnovinite.bg

Допълнителна информация на английски: BBC news