08.02.2011 Конференция на тема: Жените – движеща сила на развитието

На 7 февруари 2011г. от 13.00 часа в център за култура и дебат „Червената къща“ се проведе национален диалог на тема: „Жените – движеща сила на развитието“. Събитието съсредоточи вниманието на публиката върху необходимостта от равнопоставеност на половете и участие на жените в програмите за сътрудничеството за развитие в новите страни членки на Европейския съюз.

Конференцията, организирана от Фондация „Джендър образование, изследвания и технологии“ (ДОИТ), е част от международен проект „Connect! Жените от Изток / Запад / Юг за развитие“- съвместна инициатива на България, Чехия, Полша, Румъния, Словакия и Великобритания. Партньори от българска страна са Фондация „Център за приобщаващо образование“ и Фондация „Джендър проект в България“.

Разделението между политика и практика в областта на равнопоставеността на половете и правата на жените в цяла Европа остава широко. Причините за това до голяма степен са липсата на политическа воля, ограничените знания относно различните мерки за подкрепа, необходими на жените и мъжете, неадекватното разпределение на ресурсите и липсата на кохерентност на политиките в тази област. В новите страни членки на ЕС тези предизвикателства се усложняват от недостатъчния опит и липсата на експертни знания по тези проблеми.

Във форума участваха: Татяна Кметова (Център за изследвания и политики за жените), Станимира Хаджимитова (Фондация „Джендър проект в България“), Таня Маркова (Глобална инициатива в психиатрията-София), Надя Бонева (Българска платформа за международно развитие), Венцислав Кирков (Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве), Вероник Дион (от британската организация One World Action) и Марта Гонтарска (Източноевропейска коалиция женски организации KARAT).

Гости на диалога бяха представители на дипломатически мисии в София. Опитът на Норвегия в областта на равнопоставеността на половете и сътрудничеството за развитие беше споделен от Нейно Превъзходителство Тове Скарстейн (Посланик на Норвегия). Негово Превъзходителство Карел ван Кестерен (Посланик на Кралство Нидерландия) показа своята ангажираност и съпричастност към разглежданите проблеми и развълнува присъстващите с емоционална и затрогваща реч с примери от дипломатическата му кариера.

По време на събитието се чуха и гласовете на представителки на женски организации от африкански страни – бенефициенти на международна помощ за развитие – Чипо Канжо (Коалиция на жени – живеещи с ХИВ/СПИН в Малави) и Атупеле Чирва (Национално женско лоби на Малави).

В рамките на конференцията участниците имаха възможност да разгледат интересна фото изложба на тема „През техните очи и през нашите“, представяща реалния живот на жените от развиващи се европейски, балкански и средно азиатски държави. Фото изложбата е резултат от конкурс, проведен сред неправителствени организации от цяла източна Европа.

Архивна страница: devedu.eu