02.02.2012 Нашите учители споделят размисли и впечатления

Нашите учители споделят размисли и впечатления от своя опит при работата си с учениците по теми от образованието за развитие. Надяваме се споделеното  да се превърне и във Ваше вдъхновение в работата и в ежедневието, така както стана вдъхновение за нас.

Споделено от нашите учители:

„Въвеждането на принципите на Образованието за развитие в българското училище“

от Венета Кирова, 2 ОУ „П.Р. Славейков“

Земята е нашият дом, нашето уникално място във Вселената. Предците ни са я завещали, ние трябва да я предадем на нашите деца. Човечеството хилядолетия наред в своето развитие е търсило начини да я направи по- добро място за живеене.

Свободата, демокрацията, солидарността, справедливостта, равенството, правата, ценностите и хуманизмът са идеи, преминали като червена нишка през времето, променили са живота на хората и са достигнали в реалността ни днес на изключително висока цена. А днес отново са поставени на изпитание, днес отново са толкова крехки и уязвими.

Главоломното темпо на развитие на технологиите, научните постижения, индустрията и различните измерения на борбата за власт поставят света пред ново предизвикателство. Като че ли никога преди човечеството не е било толкова близо да направи света едно прекрасно място, в което да има храна, лекарства, работа, покрив и щастие за всички. И никога светът не е бил по- близо до опасността да се самоунищожи. И всичко е в ръцете на хората.

Бедността, насилието, болестите, недостъпните на много места по света образование и здравеопазване, недостигът на ресурси, липсата на права на жените и децата в много части на света, екологичните проблеми и природните катаклизми – това е на дневен ред за решаване. Независимо къде се случва, касае всички. И толкова са необходими днес на този дневен ред справедливостта, равенството, солидарността, хуманизмът, демокрацията, свободата!

Във Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“ гр. Стара Загора, за втора учебна година, се осъществяват дейности по проекта „Да научим! Въвеждане на принципите на образованието за развитие в българското училище“. Обучени са шестима учители да преподават образование за развитие, а група млади изследователи им помагат след преминато обучение „По следите на Целите на хилядолетието за развитие“, организирано от Център за приобщаващо образование.

В часовете на класа, на сбирките на ученическия съвет и в часовете по СИП География учениците дискутират глобалните проблеми на света, търсят своето място в настоящо и бъдещо време за тяхното решаване, проектират стъпките към един по- справедлив и добър за всички свят. Различни видео материали, казуси и факти ги провокират да анализират причините за неравномерното разпределение на благата и ресурсите между хората, да разсъждават върху последиците от човешката дейност, да сравняват своето ежедневие с това на децата в различните краища на света и да преосмислят ценностите.

Запознаването на децата с Целите на хилядолетието за развитие и с концепцията за развитието ги променя, прави ги по- съпричастни и осмислящи взаимовръзките между всички хора по света, между държавите, между човека и природата, между благоденствието на едни и страданието на други. Прави ги активно търсещи и желаещи промяна. Ангажира ги с позиция и формира у тях отговорно отношение към собственото поведение и към действията на другите.

Като са информирани, като знаят, като ги е грижа, като се оглеждат около себе си и виждат тези, които имат нужда от помощта им, децата се превръщат в граждани на утрешния ден, способни да съхранят справедливостта, равенството, солидарността между хората, демокрацията, хуманизма и свободата. Нашият общ дом- Земята, нашето уникално място във Вселената, е в сигурни ръце!

Архивна страница: devedu.eu