23.10.2011 „Не трябва да има гладни деца…”

В съботния 22 октомври лятната сцена на Борисовата градина събра десетки софиянци, които въпреки хладното време се присъединиха към кампанията „Борбата с бедността е и мой ангажимент“.

Събитието, организирано в рамките на проект „Да научим“, имаше за цел да информира обществеността за проблемите на развитието, дефинирани в осемте Цели на хилядолетието за развитие (ЦХР) по приятен начин, насърчаващ към съпричастност и действие. Фокусът на инициативата беше върху т.нар, първа ЦХР, а именно: преодоляване на крайната бедност и глада.

Организаторите – шестте български неправителствени организации ГИП-СофияЦПО, Каритас БългарияСиВиЕс БългарияДжендър проект в България,  БлуЛинк, съвместно с водещата Боряна Гидикова, група „Муфта“ и актьорите от цирк „Кумбо“ се опитаха да дадат отговор на въпроса: защо е важно да знаем какво се случва с други хора по света.

Въпреки лошата икономическа ситуация в страната ни и характерните за българското общество песимизъм и чувство на безсилие, ние живеем на място в света, на което хората са сигурни, имат храна и децата ходят на училище. Същевременно, много от нещата, които купуваме и ползваме в ежедневието са дошли до нас от други държави, било то стоки, като дрехи, телефони, лекарства, било то като знания. За съжаление обаче, част от продуктите, които ползваме всеки ден са произведени в страни и от хора, които са по-бедни от нас. Или пък, леките коли и заводите, които са много повече в по-развитите страни, замърсяват въздуха и са причина за промени в климата, от които страдат хора някъде другаде на планетата. Мартин Лутър Кинг беше казал „Докато закусиш, ти си се свързал с половината свят“.

Като страна членка на ЕС България също има ангажимент да отпуска средства за помощ за развитие. За съжаление тези средства са по-скоро недостатъчни. През 2008 помощта на България е била едва 0,04% от БВП, а през 2010 се е увеличила до 0,09%, което все още остава далеч от обещаните 0,17%.

Емануил Паташев, главен секретар на Каритас България, обобщи основните причини за бедността в следните няколко направления: липса на образование, липса на достъпно здравеопазване, липса на възможност за социална интеграция, липса на добра работа и финанси, на добро семейство и семейна подкрепа. Всичко това води до обедняване на населението, а човек, роден в бедно семейство, трудно може да излезе от затворената спирала на бедността.

По време на  празника в Борисовата градина бяха обявени победителите в конкурс за детска рисунка/ презентация/ колаж на тема „Моята идея да спрем детската бедност“. Наградите бяха предоставени от издателство „Фют“.

Призът във възрастовата група 10-16 години грабна 11-годишната Йоанна Димитрова от столичното 22 СОУ „Г.С. Раковски“, която развълнува публиката с есето си: „Не трябва да има гладни деца…“

Кампанията подкрепиха Арт фест, Домът на Киното и Сдружение „Позор“, които организираха безплатна прожекция на филма „Stories on human rights“ /Човешки истории/, както  и Международен женски клуб и Кафе компания Starbucks,  които почерпиха гостите с храни и напитки.

Проект „Да научим! Пилотно въвеждане на oбразованието за развитие в българското училище“ се осъществява от шест български организации с финансовата подкрепа на Европейската комисия

     

Архивна страница: devedu.eu