12.12.2015 Четвърта годишна конференция за глобално образование

Четвърта конференция за глобално образование с международно участие, под надслов „Ролята на глобалното образование за постигане на Целите за устойчиво развитие” се проведе на 3 и 4 декември 2015г. в сградата на Български червен кръст, адрес: бул.“Джеймс Баучер“, 76, София.

Целта на конференцията е да популяризира глобалното образование и връзката му с Целите за устойчиво развитие.

Първият ден бе посветен на представяне на опита на училищата във Великобритания в изграждането на активни глобални граждани, представено беше гражданското образование според новия ЗПУО, заедно търсихме отговор на въпросите какво представлява глобалното образование, къде е неговото място в учебния процес и необходимите компетентности за неговото преподаване. През втория ден в работни ателиета бяха обсъдени теми от глобалното образование, които дават възможност за изграждане на умения за преподаването им.

Подготовката на учениците като млади граждани сега, е приоритет също толкова, колкото и общообразователната подготовка, защото, както Хоуп и Тимел казват:

„Нито едно образование не е неутрално по своята същност. То има за цел, или да запази настоящото положение като образова, спрямо актуалните ценности на статуквото, или да научи хората да бъдат свободни и критично мислещи, активни и креативни, отговорни членов12е на обществото.“

Инициативата е част от проект, посветен на Европейската година за развитие 2015, и е насочена към популяризиране на Целите за устойчиво развитие 2015 – 2030 г. Събитието се организира от Дипломатически институт към МВнР, в партньорство с Българска платформа за международно развитие.

Документи:

Източник: bpid.eu