16.09.2016 9 факта за достъпа до образование по света

Милиони деца и възрастни по света нямат достъп до образование по различни причини – някои живеят в зони на конфликти, а други нямат право да ходят на училище, защото са момичета, или не ходят на училище, защото работят и носят доходи на семейството си. Но тъй като образованието насърчава разбирането на социалната справедливост, взаимозависимост, и идентичност, то е от ключово значение за изкореняване на бедността в световен мащаб до 2030 г.

Образование на момичетата в Афганистан - Richard Wainwright PhotographyЕто девет факта, които трябва да знаете за достъпа до образование:

  1. В световен мащаб 59 милиона деца на възраст за начално училище са лишени от образование, и почти 65 милиона младежи нямат достъп до средно училище.
  2. Конфликти и природни бедствия са причината за прекъсването на образованието на 75 милиона деца.
  3. В една на три държави, по-малко от 3/4 от учителите са обучени по национални стандарти. Това е причина 130 милиона деца, посещаващи училище, да не научават най-основните неща.
  4. Дете, чиято майка може да чете, има 50% по-голяма вероятност да оцелее до 5-годишна възраст.
  5. Близо 15 милиона момичета на възраст за начално училище никога няма да имат възможността да се научат да четат и пишат в училище, в сравнение с 10 милиона момчета.
  6. Необходими са 39 милиарда щатски долара за да могат всички младежи да посещават училище.
  7. Детски труд полагат 168 милиона деца на възраст между 5 и 17 години (данни от 2012 г.). Това е една от причините, които спират децата да ходят на училище.
  8. Ако всички жени имаха основно образование, щеше да има 1.7 милиона по-малко недохранени деца.,

Източник: GlobalCitizen.org