Един за всички, всички за един – наръчник

25.02.2016 Manual_One4All_cover

Разработване и прилагане на методология на позитивни ролеви модели срещу дискриминацията в училище

Наръчникът предлага методология за работа с ученици от прогимназиален курс. Той предлага на учителя инструмент за борба с дискриминацията в училище и преодоляване на негативните стереотипи и нагласи сред учениците. В основата на методологията е залегнало използването на позитивни ролеви модели в лицето на реални личности, които чрез начина си на живот, работата си и делото си са отстоявали човешките права и свободи и са се борили срещу различни видове дискриминация.

Наръчникът е разделен на шест модула, като всеки е посветен на дадена личност, която на свой ред се свързва с определен тип дискриминация. Всеки от модулите е разделен на две части, изработени така, че да могат да бъдат проведени в два отделни учебни часа от по 40 минути. Шестте модула формират цялостната методология.

Във всеки модул са включени дейности, използващи определен набор от подходи и методи на преподаване:

  • Учене чрез преживяване
  • Дискусия
  • Самостоятелно проучване
  • Работа по групи
  • Ролеви модели

Наръчникът е разработен по проект „Един за всички – всички за един – разработване и прилагане на методология на позитивни ролеви модели срещу дискриминацията в училище“, финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014.


(.pdf) Изтегли документа
Език: Български
Автор: Димитър Лазаров, ЦПО


За училища За учители Всички глобални измерения Прогимназиална Ресурси за учители