10.12.2015 Дейностите по Европейска година за развитие 2015 бяха представени на заключителна конференция

На 4 декември 2015 г. в Зала „София” на Гранд хотел София се проведе Конференция по повод закриването на Европейската година за развитие в България, организирана от Дипломатическия институт.

Членовете на Българска платформа за международно развитие (БПМР) взеха активно участие в реализиране на дейностите от Националната програма на България за отбелязване на Европейската година за развитие 2015 (ЕГР2015).

В рамките на тази програма организациите успяха да проведат 12 регионални срещи с 336 представители на образователни институции за популяризиране на Целите за устойчиво развитие (ЦУР); дискусии в цялата страна за включване на темите на ЦУР в образователните програми; социологическо проучване за профила на глобалния млад гражданин; публикации на учебни помагала за учители и ученици; конкурс „Глобално училище” с 11 наградени училища в страната; създаване на интернет платформа, кръгла маса и провеждане на четвъртата национална конференция за глобално образование.

Особено големи заслуги за успешното провеждане на тези дейности имат следните членове на БПМР: фондация „Глобална инициатива в психиатрията- София“, Център за приобщаващо образование, Алианс за регионални и граждански инициативи, фондация “С.Е.Г.А.”, Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве, фондация “Джендър образование, изследвания и технологии”, Дружество на ООН в България, фондация „Джендър проект в България” и фондация АДРА България.

По време на конференцията г-жа Павлина Филипова, координатор на БПМР, разказа за приноса на БПМР в изпълнение на Националната програма за отбелязване на Европейската година за развитие 2015 , а г-н Венцислав Кирков, председател на УС на БПМР, представи резултати от проведено през миналия месец проучване относно профила на глобалния млад гражданин.

Събитието беше открито от г-жа Меглена Кунева, заместник министър-председател по координация на европейските политики и институционалните въпроси на Република България,г- жа Таня Михайлова, директор на ДИ, г-н Христо Христов, съветник „Политически анализи” в Представителството на Европейската комисия в България, и г-жа Мария Павлова, и.д. директор на дирекция „ООН и сътрудничество за развитие” в Министерството на външните работи.. В двата панела участваха представители на Министерството на външните работи, Министерството на туризма, ГД „Международно сътрудничество и развитие” на Европейската комисия, Дипломатическия институт към МВнР, академичния, неправителствения и частния сектор. Министърът на регионалното развитие и благоустройството, г-жа Лиляна Павлова, закри конференцията, като обобщи българското участие в инициативата ЕГР 2015.

Конференцията събра над 150 участници.

Източник: bpid.eu