22.05.2018 Шеста конференция за глобално образование – 8-9 юни 2018 г.

Българска платформа за международно развитие организира Шестата национална конференция за глобално образование, която ще се проведе на 8 и 9 юни 2018 г. в Център за подготовка на ученици за олимпиади на МОН в гр. София.

Конференцията е отворена за преподаватели, педагогически съветници, библиотекари и др. и има за цел:

  • да повиши информираността и задълбочи разбирането по отношение на Цел 3 – Добро здраве, Цел 4 – Качествено образование, Цел 5 – Равенство между половете и Цел 16 – Мир и справедливост от Целите за устойчиво развитие на ООН;
  • да осигури пространство за обмен на опит и практики между учителите от страната, които се стремят да изградят социални и граждански умения у своите ученици, така че те да посрещат предизвикателствата на глобалния свят не само в професионален, но и в граждански аспект.

Първият ден от програмата е посветен на работа с конкретни нагласи и задълбочаване на разбирането по отношение на Цел 3, 4, 5 и 16. За тази цел организациите членове, които работят в съответните сфери на действие, ще осъществят работни ателиета на теми:

– „Кариерна ракета“ – равнопоставеност в кариерното ориентиране и избора на професия;
– „Черното куче“ – превенция, разпознаване и ранни интервенции при настъпване на психично-здравен проблем при деца и младежи;
– „Образование и стереотипи“.

Вторият ден от конференцията ще предостави възможност на участниците да обменят опит, като споделят своите добри практики в прилагането на принципите, философията и инструментите на глобалното образование в своята работа. По време на събитието ще бъдат наградени и победителите в конкурс „Глобално училище” 2018 г. С предварителната програма на конференцията може да се запознаете ТУК.

Организаторите покриват настаняване на 7 и 8 юни, работен обяд на 8 и 9 юни и разходи за транспорт до гр. София за участниците от страната.

За да се регистрирате за участие в конференцията, моля да попълните регистрационната форма ТУК в срок до 29 май 2018 г. Поради ограничения брой места, всички участници ще получат окончателно потвърждение на участието си по имейл на 31 май 2018 г.

** Пътни разходи се възстановяват, както следва:

  • Разходи за пътуване с обществен транспорт (автобус или влак) се възстановяват срещу предоставен двупосочен билет;
  • Разходи за пътуване с лек автомобил се възстановяват срещу предоставена фактура за гориво на фирма „Пиринтурист 2000“ ООД до сума, изчислена във основа на разстоянието от началната дестинация до гр. София и обратно, при разход на гориво от 8 л/100 км. Данни за фактура за гориво:
    Пиринтурист 2000 ООД,
    София 1000, ул.“Позитано“ 14,
    Булстат 130218333,
    ДДС BG130218333,
    MOЛ: Нина Душкин

Групата по глобално образование в БПМР популяризира философията, принципите и методите на глобалното образование за формирането на активни глобални граждани сред децата и младите хора, като един от най-ефективните начини да се отговори на предизвикателствата на глобализацията днес.

Конференцията се организира в рамките на проект „Граждански диалог за развитие”, който се реализира от Българска платформа за международно развитие (БПМР) с финансовата подкрепа на Европейската комисия във връзка с Българското председателство на Съвета на Европейския съюз в периода ноември 2017 – октомври 2018 г. Основна цел на проекта еда задълбочи познанието и разбирането на гражданското общество  за българската и европейската политики за сътрудничество за развитие и ролята на ЕС в изпълнението на Програмата на Организацията на обединените нации за устойчиво развитие до 2030 г., както и българското участие в този процес. Повече за проекта може да прочетете ТУК.