Зарежда Събития

18.12.2017 Пресконференция: старт на кампанията „Да си пожелаеш за коледа…“ – картички до депутати за премахване на пълното запрещение

  • Това event е приключило.

Уважаеми колеги,

В навечерието на най-любимите и дългоочаквани празници, правейки равносметка на изминалата година и градейки планове за настъпващата, Ви каним на пресконференция, на която ще Ви представим кампанията: „да си пожелаеш за коледа…“ – картички до народните представители в подкрепа на Закон за физическите лица и мерките за подкрепа (ЗФЛМП) и подкрепеното вземане на решение, която се реализира от Български център за нестопанско право, Българската асоциация за лица с интелектуални затруднения, Фондация „Светът на Мария“, РДПЛУЗ-Видин, Асоциация „Аутизъм“, Сдружение Закрила-Ловеч, Фондация „Св. Николай Чудотворец“, Сдружение „Паралелен свят“, Сдружение „Иновация“ и „Глобална инициатива в психиатрията – София”.

„Глобална инициатива в психиатрията – София” ще представи още последната си инициатива, посветена на това как се градят реални мостове за равенство „Колеж за възстановяване“. Това е иновативна за България практика, която не замества традиционната подкрепа в рамките на здравната и социалната система, нито пък образованието в масови учебни заведения. „Колежът“, който ще развием, представлява обучителен подход към социално-икономическото възстановяване и интеграция на лица от уязвими групи, чието прилагане, според изследванията, повишава автономността, личната отговорност и мотивация за преодоляване на неблагоприятни житейски обстоятелства, насърчава реализацията в сферата на образованието и трудовия пазар, намалява използването на социални услуги в общността.

Каквито и да е нови подходи да използваме, дори и да прилагаме най-съвременните модели и техники, равенството и включването няма да бъдат постигнати, ако не променим парадигмата така, че да гарантираме равенство пред закона. В контекста на дългогодишната си работа за премахване на пълното запрещение за хора с увреждания и въвеждане на система от подходящи мерки за подкрепа и за защита, ние отново ще разкажем защо и как да се промени българското законодателство. В рамките на събитието ще бъде направен кратък обзор на реализираните проекти и на постигнатите резултати по отношение на промяната в уредбата на дееспособността и спазването на гаранциите, които дава член 12 от Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания.

Пресконференция ще се състои на 18 декември 2017 г. (понеделник) от 10.00 часа в „А hub“ (ул. „Христо Белчев“ №3, партер).

Участници в пресконференцията ще бъдат представители на Български център за нестопанско право, Българската асоциация за лица с интелектуални затруднения, Фондация „Светът на Мария“, Асоциация „Аутизъм“, които осъществяват Програмата „Следваща стъпка“. Програмата, която е единствената в България и сред малкото в света, има за цел да апробира нови мерки и подходи в оказването на подкрепа на хора с интелектуални затруднения  и психично-здравни проблеми, да упражняват основни човешки права при зачитане на техните лични желания и предпочитания.

Детайли

Дата:
18.12.2017
Час:
10:00 - 11:30

Място

A hub (ул. Христо Белчев №3, партер)
ул. Христо Белчев №3
Софиа, 1000 България
+ Google Map