14.04.2016 Деца получават разрешение да съдят Правителството на САЩ за небрежност към климата

Група млади хора спечели важно решение в усилията си да осъди федералното правителство на САЩ за изменението на климата. Съдия от Орегон постанови, че делото, което твърди, че правителството нарушава конституционните права на следващото поколение, като позволява замърсяването, което е причинило изменението на климата, може да продължи. Ищците обвиняват правителството в

„нарушаване на конституционните им права на живот, свобода и собственост, и правото им на основни ресурси подлежащи на обществено ползване, като разрешава, насърчава, и по друг начин позволява продължаване на експлоатацията, производството, и изгаряне на изкопаеми горива.“

Съдията от Федералния окръжен съд Томас Кофин се произнесе срещу молбите на федералното правителство и компаниите за изкопаеми горива да прекрати делото, и взе решение в полза на 21 млади ищци на възраст от 8 до 19 и д-р Джеймс Хансен, водещ учен климатолог.

Това е само първата стъпка от един много дълъг съдебен процес. Перспективите да успее остават несигурни, но ако в крайна сметка искът бъде потвърден, последствията са огромни.

„Ако може да се вярва на твърденията в жалбата, неуспехът да се регулират емисиите е довел до опасност от конституционни пропорции за общественото здраве“, пише Кофин. Той нарече делото „безпрецедентно“.

Федералното дело е част от широкообхватно усилие, водено от Our Children Trust, неправителствената организация от Орегон. Групата и нейните поддръжници са завели съдебни дела и подписки във всеки щат в САЩ. Внесена през август, в жалбата се твърди, че

правителството на САЩ е било наясно, в продължение на половин век, че емисиите на парникови газове от изкопаеми горива причиняват глобалното затопляне и промените в климата.

Искът се основава отчасти на идеята за общественото доверие – същата доктрина, която е в основата на Закона за чистотата на водите. Според идеята за общественото доверие, правителствата трябва да защитават общи елементи, като например водни пътища и морския бряг, за обществено ползване. По силата на този иск, ищците твърдят, че климатът и атмосферата трябва да бъдат защитени по същия начин.

„Това ще бъде процесът на века, който ще определи дали имаме право на бъдеще възможно за живеене, или корпоративната власт ще продължи да отрича нашите права в името на собственото си богатство,“ каза 19-годишният водещ ищец Келси Юлиана в изявление след решението.

Случаят следва подобен в Холандия, където резултатът е съдебно решение за намаляване с 25% на емисиите на парникови газове до 2020 г. Холандското правителство до тогава е работило за намаление от 14 до 17 на сто. Успехът на това съдебно дело подтиква активисти по целия свят, да мислят за подобни действия, но различията в националните законодателства, както и състава на съдилищата, правят перспективите за успех различни.

„Бъдещето на нашето поколение е в опасност“, каза в изявление един от ищците Виктория Барет,16.

„Хората заклеймяват нашето поколение като мечтатели, но надеждата не е единственият инструмент, който имаме … Искам да правя това, което обичам и да живея живот, пълен с възможности. Искам поколението, което следва да имат еднакъв шанс. „

Три търговски асоциации от индустрията с изкопаеми горива са получили статут на обвиняеми през януари. Те наричат случая „извънреден“ и „пряка и съществена заплаха за нашия бизнес“ .

Източник: Our Children TrustIFLscience, ThinkProgress