instagram

Устойчив туризъм

SANYO DIGITAL CAMERA„Устойчив туризъм” е едно ново понятие, което се появява последните десетилетия като продължение на концепцията за устойчиво рзвитие, лансирана на конференцията в Рио през 1992 г. Той е резултат от грижите полагани за опазване на застрашените райони на планетата като цяло, и в частност тропическите гори.

В същото време обаче това понятие третира и урбанизираните райони, селата, културното и архитектурно наследство – следователно обхваща по-обширна проблематика в сравнение с екотуризма.

Устойчивият туризъм има за цел не само да влияе върху туристите по време на пътуването им, а и да формира култура за опазване на ресурсите още в емитиращите туристически центрове. Това е еволюцията в туризма, която интегрира интересите на посетителите (туристите) с тези на представителите на общността-домакин.

Устойчивият туризъм предполага всички дейности в зоната на посрещане да са съобразени с пределния капацитет на природните ресурси, т.е. да се спазва принципа за оптимално и икономично използване на ресурсите.

Устойчив туризъм е този, които удовлетворяват нуждите на потребителя, туристическата индустрия и общността-домакин днес, без да игнорират възможността за удовлетворяване нуждите на следващите поколения утре.
Икономически ефективен туризъм, който не унищожава ресурсите, определящи бъдещото му развитие и особено тези на природната и социалната среда.
Туризъм, който се развива динамично с отчитане на наличния капацитет на легловата база, параметрите на природната среда и интересите на местното население…