ОУ „Димчо Дебелянов“, Ихтиман

Контакти:

address Ихтиман 2050, ул. „Кирил и Методий“ 1
website debelianov-iht.dir.bg
email ou2304101@abv.bg

Училището е отличено с награда “Глобално училище” за 2015 г.

От 02.2013 г. учениците и учителите от ОУ,,Димчо Дебелянов“ сме партньори в изпълнението на проект,,Светът пред прага ни“, финансиран по Програма DEAR на ЕК. Общата цел на проекта е да подобри информираността  и да променим отношението на децата относно темите за  глобално развитие и гражданство, чрез реализирането на дейности с интерактивни средства и иновативни методи в подкрепа на устойчив начин на живот.

Глобалните теми, по които работим  са:

  • „Различни и еднакви“
  • „Изследване на света“
  • „Взаимосвтрзаност“
  • „Справедливост“
  • „Оценяване на света“

Реализацията на проектните инициативи съдейства за промяна на нагласите на учениците по отношение на въпроси, свързани с устойчивото развитие, взаимовръзките в глобализирания свят, справедливото потреблението на стоки (Fair trade). Участието в дейностите подпомага формирането на поведенчески модели за устойчиво развитие не само сред най-малките, но и семействата и общността като цяло. В изпълнение на дейностите се включиха  повече от  100 деца, подкрепени от директора и целия педагогически колектив .

Кампаниите, който направихме са:

  • Популяризиране на  концепцията „Справедлива търговия“ (Fair trade), чрез разяснителни кампании в няколко търговски обекта в община Ихтиман и местни производители.
  • „Всички деца под дъгата“ – кампания за популяризиране на историята и културата на различните етноси и възпитаване на положително отношение към разликите.
  • Във всички дейности активно си сътрудничим и приобщаваме семействата на децата. По този начин инициативите не остават изпълнение само в рамките на учебния час или зад стените на училището,  а получват отзвук по-голям отзвук, който е част от стратегията за дългосрочност и устойчивост на постигнатите резултати.
  • „Опазване на природата на планетата Земя- нашият общ дом“. С помощта на учебните помагала от проекта – книжките „Да посрещнем Зог“, „Лили отива на пикниг“, „Теа обича шоколада“ и т.н.) , сме провели повече от 20 урока, вкл. „уроци на открито“  свързани с екологията, опазването и защитата на околната среда.

Резултатите от всички дейност се  отразяват своевременно на фейсбук страницата на училището и вестник ,,Ихтиман днес“.