II ОУ „Петко Рачов Славейков“, Стара Загора

Контакти:

address Стара Загора 6000, ул. „Генерал Столетов“ 111
website www.ou2sz.com
Facebook Facebook страница
email ou2sz@abv.bg

Във ІІ ОУ „П.Р.Славейков”, Стара Загора от месец февруари 2012 г. се организира клуб ”Глобален млад гражданин” към проект BG051PO001-4.2.05-0001 УСПЕХ /Училище за Себеутвърждаване и Подготовка към Европейски Хоризонти/ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд за финансовата рамка 2007 – 2013 година на МОМН.

През 2012-2013 г. се осъществяват дейности по проекта „ Да научим! Въвеждане на принципите на образованието за развитие в българското училище“ . По проекта са били обучени шестима учители да преподават образование за развитие, а група млади изследователи им помагат след преминатото обучение“ По следите на хилядолетието за развитие“ , организирано от Център за приобщаващо образование.

В часовете на класа, на сбирките на ученическия съвет и часовете по СИП География учениците са дискутирали глобалните проблеми на света, търсели са своето място в настоящо и бъдещо време за тяхното решаване, проектирали са стъпки към един по-справедлив и добър за всички свят. Използвали са се различни видео
материали, казуси и факти, които да ги провокират да анализират причините за неравномерното разпределение на благата и ресурсите между хората, да разсъждават върху последиците от човешката дейност, да сравняват своето ежедневие с това на децата в различните краища на света и да преосмислят ценностите.

На 27 Май 2013 се провежда представителна изява в залата на регионалната библиотека „Захари Княжески“ с представители на учениците от IIIA клас на II ОУ „Петко Рачов Славейков“, които са били членове на тогавашния клуб „ Глобален млад гражданин“ в рамките на изискванията по проект УСПЕХ. След приключване на
изложбата от картини на екологична тематика, макети от материали, които подлежат на рециклиране и табло със снимки отразяващо различни дейности на децата по проекта , децата получават грамоти и поздравления от Центъра за приобщаващо образование за чудесната работа, сръчността и оригиналните си идеи .