16.03.2019 Европейски проект GardensToGrow разработва образователна платформа за градинките

Умната градинка в детския научен център „Музейко“ е една от петте демонстрационни образователни градини, създадени в рамките на европейския проект GARDENS to GROW съфинансиран от европейската програма Erasmus+. В проекта са включени водещи организации от четири държави – Италия, Северна Ирландия, Испания и България, сред които Детски музеи, детски градини, университети и изследователски центрове.

Основни цели на проекта са създаването на демонстрационни образователни градини, както и разработването на виртуална платформа с практически курсове, включващи методически указания за преподаватели и възпитатели от детски градинии и начални училища, свъзрани с изграждането и поддръжката на демонстрационни зеленчукови градинки по места.

Прилагането на практика на дейностите по проекта ще направи възможно децата на възраст между 0 и 6 години да усвоят основни, граждански и мултидисциплинарни умения.

Предвидено е образователните градини, създадени в рамките на партньорските структури по проект GARDENStoGROW да се превърнат в средища, където градинарството и знанието за него е основна тема на срещи, обмяна на опит и вдъхновение за деца, учители и семейства.

До края на февруари 2020 г. ще бъдат готови следните интелектуални продукти:

  • Опис на образователните зеленчукови градини в училища, детски градини и други учебни организации, включително подробности за изискванията и потребностите от обучение и умения за учители и училищни ръководства, които биха искали да създават образователни ядивни градини в своите училища;
  • Методически насоки и инструменти: указания за разработване на градинарски материали за обучение и курсове по градинарство за учители, които работят с деца в предучилищна възраст;
  • Образователни материали и курс на обучение за учители, които работят с деца в предучилищна възраст;
  • Описание на иновативни практики, подпомагащи ученето, на достъпни цени, приобщаващи образователни зеленчукови градини за най-малките: онлайн каталог от препоръки и добри практики за създаване на ядивни градинки – гостоприемни пространства за учене.