12.04.2016 Какво означава да си гражданин на света?

Хю Евънс е инициатор на движение, което мобилизира „глобални граждани“, хора, които се самоопределят на първо място не като членове на държава, нация или племе, но като членове на човешката раса.

В този вдъхновяващ и личен разговор, ще научите повече как това ново разбиране за мястото ни в света активизира хората към действие в борбата срещу крайната бедност, климатичните промени, неравенството на половете и още.

„Това са, в крайна сметка, глобални проблеми,“ казва Евънс, „и те могат да бъдат решени от глобални граждани, които изискват глобални решения от своите лидери.“

Гражданството не е нещо, от което просто се чувстваш добре.
Гражданството означава, че трябва да действаш.

Eднократни подобрения не са достатъчни. Необходимо е устойчиво движение, а не такова което е податливо на променливите настроения на политик, или най-малкият намек за икономическа криза. Това трябва да се случи навсякъде, за да не използват правителствата оправданието, че не могат да носят товара на глобалното действие сами.

Но как да превърнеш краткотрайното вълнение на хората, които се включват в кампании, в дългосрочна сраст?
Как това да стане част от идентичността им? Затова Хю Евънс основава „Глобални граждани“ с целта да активизира хората от целия свят към действие за решаване на глобалните проблеми.

Според него, тесногръдието задава едно фалшиво противоречие, поставяйки бедните от една страна срещу бедните от друга. Това е остаряло и опасно мислене. Дори и да се преструваме, че можем да изолираме себе си и нациите си едни от други, в крайна сметка, въздействието на климатичните промени и крайната бедност идват до нашите брегове.

И проблемите, и инструментите за решаването им са пред нас.

Живеем във време, което е благоприятно за глобалния гражданин, в ера, в която всеки един глас може да бъде чут. Днес, милиарди граждани имат повече инструменти, повече достъп до информация, повече капацитет за влияние от когато и да било.

Идеята за глобално гражданство, очевидна логически, но до сега непрактична по много причини, съвпада с този определен исторически момент, в който имаме привилегията да живеем.

Ние, като глобални граждани, имаме уникалната възможност да ускорим широкомащабна положителна промяна по света. В предстоящите месеци и години, глобални граждани ще търсят отговорност на световните лидери, за да гарантират че новите глобални Цели за устойчиво развитие се проследяват и изпълняват.

Повече за Глобален гражданин можете да научите на: globalcitizen.org