03.11.2020 Първо място в Mеждународен конкурс спечели ученик от ОУ,,Христо Никифоров’’

Със завоюваното първо  място в Международния конкурс ,,Аз обичам Черно море’’, децата от Клуба на талантливите в ОУ,,Христо Никифоров‘‘ за пореден път доказаха, че са творци – изследователи. За трета поредна  година младите хора  от Клуба печелят призово място в този конкурс.

     Борис Асенов Топалов е класиран на първо място в раздел ,,Проза’’. Конкурсът  е част от НКИИ на МОН за учебната 2020/2021г.

    Организатори са  Министерството на образованието и науката, Община Несебър, Национален дворец на децата, Общински детски комплекс – Несебър.

     Борис Топалов членува в Клуба на талантливите деца в ОУ,,Христо Никифоров’’ с ръководител Полина Георгиева. Креативното есе ,,Морските тайни на чайката’’ е сътворено в този клуб.

     Конкурсът е част от програмата на община Несебър за отбелязване на 31 октомври – Международният ден на Черно море.

    Целта на конкурса е да привлече вниманието на младите хора към красотата на Черно море и крайбрежието, важността им за икономиката на нашата страна, вредите от замърсяването на крайбрежната зона, причинена от човешката дейност и да провокира активно екологично поведение за намаляване на отпадъците по плажната ивица и в морето.

    Талантливият Борис споделя в своето есе: ,,Моята морска приятелка чайката не разбира защо хората оставят след себе си толкова много неща на плажа. Недоумява защо пясъкът често е покрит със странни човешки следи. Но добре знае, че всичко това е опасно и вредно за тях – птиците. Морето в своята стихия отнася чашките и найлоновите торбички навътре. Раздробили се на пластмасови лентички, те се оплитат около краченцата на чайките. Скоро нейна приятелка не е успяла да се спаси…

      Става ми тъжно. Питам се, защо чайката го разбира, а ние хората – не! Защо причиняваме това на тези уникални същества и на прекрасното ни Черно море? То е наше истинско богатство, а птиците – скъпоценните му камъни!’’

      В навечерието на Международния ден на Черно море – 31 октомври, децата от Клуба на талантливите са вдъхновени да работят по глобалните цели номер 13 „Борба с климатичните промени” и номер 14 „Живот под водата” от 17-те глобални цели за устойчиво развитие на ООН. Достойно ще защитим връчения ни приз от БПМР ,,Глобално училище в действие’’2020г.

Полина Георгиева – ЗД по УД в ОУ ,,Христо Никифоров‘‘

и ръководител на Клуба на талантливите деца