16.12.2019 Ученици от ОУ,,Христо Никифоров’’ – глобални млади граждани

Гости, родители и преподаватели споделиха глобалното пътешествие на учениците от V-A  клас на ОУ,,Христо Никифоров’’. Емоционалното събитие ,, С ръце и сърце при африканските деца’’ се състоя на 05.06.2019г. в Музея на водата – Ловеч.

Творческата изява е свързана с инициативата  ,, Най- големият урок в света’’ на УНИЦЕФ, която  цели да популяризира сред младите хора 17-те цели за устойчиво развитие на ООН.

Министерство на образованието и науката е партньор на УНИЦЕФ България в инициативата за популяризиране на Глобалните цели за устойчиво развитие и насърчава  всяко училище в страната да запознае децата с тези цели.

В ролята на модератори и посланици на УНИЦЕФ  бяха учениците от  Клуба на талантливите деца с ръководител  Полина Георгиева.

Учениците от V-A клас са истински изследователи. Те изработват своя ценностна карта, върху която чертаят свой собствен паралел – от националните идеи, през европейските ценности, до глобалния свят. Младите творци чертаят и свой собствен меридиан – от съпричастността към проблемите на африканските деца, през идеите как да помогнем, до реалните действия.

Като силен акцент се открои убеждението на младите хора, че трябва да  започнем промяната от всяка класна стая и от самите нас. Творческите екипи впечатлиха присъстващите със своите креативни идеи за това, как могат да помогнат  на африканските деца.

Петокласниците показаха задълбочени познания на Конвенцията на  ООН за правата  на детето. Присъстващите с интерес разглеждаха  специалните  постери,  на които децата по креативен начин представиха цели 2,4,6 и 13 от Глобалните цели на ООН.

Участието на родители в емоционалното събитие за пореден път потвърди необходимостта от хармонизиране на усилията родители – учители, което гарантира формирането на млади хора с нравствени ценности и глобални  граждански  умения, за да бъде планетата по-здрава, по-справедлива и  по-устойчива.

Творческата изява потвърди убеждението, че музеите са най-подходящото място за формиране на отношение към света.

Всички в залата се обединиха около вдъхновяващите думи на Мария Хесус Конде – представител на УНИЦЕФ за България. Тя казва следното:

,,Нека да направим така, че гласовете на децата да бъдат чути там, където те живеят и растат!‘‘

С този креативен урок участвах в Националния конкурс за учители за най-добър урок в музей, организиран от МОН за учебната 2018/2019г. МОН отличи само три урока. Компетентното жури награди двама учители от Пловдив и един от Ловеч. Радвам се, че урокът, който проведохме с моите прекрасни ученици  на 05.06.2019 г. в Музея на водата, впечатли експертите от МОН.

На 29 и 30 ноември 2019 г. в Националния музей на образованието – Габрово се проведе обучителен семинар, организиран от Център ,,Музейно училище‘‘ по Национална програма на МОН ,,Осигуряване на съвременна образователна среда‘‘.

Бях поканена  да представя добрата си педагогическа практика в конферентната зала на Националния музей на образованието в модул: ,, Предизвикателства за  работа в неформална образователна среда. Представяне на добри практики.‘‘

Форумът се организира в партньорство със СУ ,,Св.Климент Охридски‘‘ и Великотърновския  университет ,,Св.Св.Кирил и Методий‘‘. Той е ориентиран към широк кръг специалисти от сферата на хуманитарните науки и преподаватели в средното училище, музейни специалисти, както и към експерти , ангажирани с квалификацията на педагогическите специалисти или с образователни програми в различни институции.

През месец май 2020 г. предстои  издаването на сборник с добри педагогически практики. Горда съм, че в него ще намери място и нашият креативен урок, проведен в чудесния Музей на водата – Ловеч.

В края на семинара всички бяхме убедени, че музеите са другото училище – училището  за неформално учене.

 

автор: Полина Георгиева – ЗД по УД, преподавател по География  и  икономика, ръководител на Клуба на талантливите деца