ОУ „Св. Иван Рилски“, Хасково

Контакти:

address Хасково 6300, ул.„Георги Раковски“ 24
website www.ivanrilski.com
email ou_rilski@abv.bg

Училището е отличено с награда “Глобално училище” за 2015 г.

Училището има традиции в реализирането на дейности по различни проекти, класни и извън класни дейности с учениците. Примери за това са дейностите по проектите Global warmer watching, My hometown, Sightseeing and history, Makutano, Светът в куфар и др.

В резултат на дейностите успешно са въвеждани глобални теми в учебни часове.

Ученици от училището са част от победителите за България в международния конкурс за визуални проекти „Глобална солидарност”, март 2015 г.

Вече пета година учениците от I до VII клас участват в различни инициативи за опазване на околната среда чрез постоянни училищни акции за събиране на хартия, пластмаса, разделно събиране на отпадъци, ателиета за изделия от рециклирани материали, засаждане на храсти и дървета,инициатива „Капачки в действие“. Изградени са отношение и навици за разделно събиране на отпадъци, ограничаване на разхищението на материали и отговорност към опазване на ресурсите и природата. Ученици и учители се включиха в националната кампания на BTV „Да изчистим България“ 2015. Училището бе домакин на организираното общоградско тържество за връчване на спечелената награда в конкурса на ЕКОПАК „Стани екогерой“ през април 2015 г.

В час на класа и учебните предмети по география, история, биология, химия, английски език и др. се дискутират теми за екология, културно и етническо разнообразие и съжителство, здравни проблеми като ХИВ/СПИН, болести предавани по полов път, заразни болести като малария, туберкулоза и др. като част от здравеопазването в световен мащаб. Постоянно се участва в дейности, свързани с отбелязване на международни дни за толерантност, против дискриминацията и трафика на хора, за подпомагане на хората с увреждания и др.

В часове и в извън класни дейности по метода Световно кафене се организират дискусии и участия в конкурси по теми като ООН, ЦРХ, етичен туризъм, солидарност, равнопоставеност между половете и хората в неравностойно положение.

Над 70% от педагозите са участвли в обучения и семинари на НПО по теми като: “Толерантност и равнопоставеност”“Вяра в семейството” “Равнопоставени в любовта”“Обединени срещу трафика”“Общността в отговор на насилието”“Нека доброто започне от теб!” “Гласът на децата срещу насилието”.